Na pohovce Jožky Kubáníka: O Heleně Růžičkové

Na pohovce Jožky Kubáníka si tentokrát společně s hosty připomínáme nedožité 85. narozeniny nezapomenutelné herečky Heleny Růžičkové. Vzpomínají na ni například její kamarád, dramaturg České televize Jaroslav Sedláček a také herecká kolegyně paní Růžičkové Yvetta Blanarovičová. 

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O Heleně Růžičkové

„Není malých rolí,” slyšel jsem nedávno známé rčení po jedné premiéře, kde úspěšnější kolegové utěšovali herečku, která už poněkolikáté v radě hrála, jak se u divadla říká, čurdu, tedy jednu z těch nejmenších postav a vnímala to u třetí sklenky vína jako krutou nespravedlnost svého talentovaného hereckého života. Do rozhovoru jsem se nezapojoval, ale myslel jsem si něco o tom, že možná je čas přiznat si, zda dotyčná na velké postavy má, protože ona ta moje úvodní věta o malých rolích skutečně platí.

Vezměme si naši nejslavnější a nejúspěšnější pohádku Tři oříšky pro Popelku. Ano, všichni si pamatujeme paní Šafránkovou na Juráškovi, pana Menšíka na saních a potom…? Droběnu! Metrákovou dámu v rudých šatech, která v celém filmu nepromluví, spatříme ji v pouhých dvou obrazech, a to ještě jen na pár sekund, jak dychtí po princi, ale všichni víme, že ji hrála Helena Růžičková. Víte, co to musel být za talent, který se dokázal tak výrazně prosadit na tak malé ploše? „Když jsme scénu rozehráli, vzal jsem si Helenu stranou,” vzpomínal na natáčení režisér Václav Vorlíček. „Řekl jsem jí, ať se po druhé taneční otočce podívá ke kameře, já jí mávnu a ona ať Pavla čapne jako pytel cementu a nese si ho domů. Pavlovi jsme nic neřekli a on v osudný okamžik zůstal nakročený, ztuhnul a díval se po mně s vytřeštěným pohledem, jestli zařvu stop, když to není ve scénáři. Zatímco všechny záběry se točí dvakrát až třikrát, tenhle jsme opakovat nemuseli,vyprávěl pan režisér.

Nebylo to ale naposledy, co na sebe paní Růžičková dokázala strhnout pozornost bez dlouhých monologů. Vybavujete si film Což takhle dát si špenát? Jak Iva Janžurová vtrhne do hotelové restaurace coby malá Marcelka a jediným pohybem ošplíchne paní Růžičkovou jogurtem a vy jako diváci nevěřícně sledujete, jak se ta korpulentní paní během několika málo sekund rozhoduje, jestli tu nálož bílé kaše, která jí přistála na obličeji, sníst, nebo vyplivnout? Ona ta role neměla ani jméno, je uvedena pouze jako Dáma s jogurtem.

A mohl bych pokračovat. „Kolumbus přijede lodí,” hlásila paní Růžičková v komedii Dívka na koštěti a slavnou hlášku: „Zavři oči, brouku,” ze snímku Pane, vy jste vdova! vyslovila poprvé také ona. Jak to dělala? V čem spočívalo to kouzlo herečky, ze které se časem stala jedna z nejoblíbenějších postav českého filmu? Co kdybych se na to zeptal mých hostů? Na rozhlasovou pohovku usedne dramaturg České televize Jaroslav Sedláček, se kterým proberu herecké umění Heleny Růžičkové a o tom, jaká byla kamarádka, nám povypráví herecká kolegyně paní Růžičkové Yvetta Blanarovičová. Těším se, že si společnou hodinu užijeme a připomeneme tak nedávné nedožité 85. narozeniny výjimečně talentované herečky, která věděla, jaké to je, být na tragický život pes.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům.

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související