Na pohovce Jožky Kubáníka: O tělech

Další pořad Jožky Kubáníka, kde "na pohovce" zpovídá své hosty na určité téma, nabízí povídání o tělech. Pozvání přijaly zpěvačka Aneta Langerová a lékařka, psychoterapeutka a také moderátorka oblíbených televizních pořadů Kateřina Cajthamlová.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Fejeton Jožky Kubáníka: O tělech

 „Aha, tak v pase to trochu povolíme,” řekla si jen tak pro sebe paní krejčová u nás v divadle, když jsem minulý týden zkoušel kalhoty ke kostýmu nové inscemace. „To je asi ten covid,” pokrčil jsem nesměle rameny. „Buďte v klidu, přibrali všichni a nikomu se to nelíbí,” odvětila a pokračovala v práci. Já jsem pak ale hned běžel domů a vyděšeně se stavěl na váhu, abych ve finále uznal, že se sebou musím začít něco dělat.

„Nemůžeme všichni vypadat jako ze žurnálu,” okomentovala odpoledne situaci kamarádka, které jsem se s tou strašnou hrůzou, že jsem přibral tři kila, svěřoval. „Někdo musí být tlustý, jiný vysoký, další s krátkýma nohama, ostatní plešatí, s dvěma bradama a nebo s propadlým hrudníkem. To by byla na světě hrozná nuda,” smála se a bylo vidět, jak svá kila navíc umí nosit a po vydatném obědě si s chutí dá i zmrzlinový pohár. „Ať z toho života něco mám,” dodává vždycky.

Jenže všechny celebrity na fotkách vypadají dokonale. Hladká pleť, krásné vlasy, nádherná postava. „Je to podvod století,” řekl mi nedávno kamarád herec, který tráví často dlouhé chvíle ve společnosti jedné naší slavné herečky, která se na titulních stranách objevuje jako prototyp té nejkrásnější ženy. „Nejdřív na ní makají tři hodiny vizážisté a kadeřníci, nato se jde vyfotit a pak na ní makají další tři hodiny lidé ve fotoshopu,” uklidňoval mě, když jsem v zrcadle zase zkoumal své nedostatky. A přitom - důležité je úplně něco jiného. Přestat sledovat ideál krásy na sociálnch sítích, vypnout mobily a mluvit spolu, chodit ven, radovat se. „Anonymní svět nikdy nemůže nahradit lidskost,” shrnuje jeden z hlavních nešvarů dnešní doby zpěvačka Aneta Langerová, která se z něj vyzpívala i ve skladbě Tělo 2086. „Lidi ztratili sílu, ve virtuálním víru málokdo se dívá přímo do očí,” zpívá Aneta.

Možná si říkáte, co teď s tím. Odpovědi zkusím majít na mé rozhlasové pohovce. Jako první si na ni pozvu dámu, která nám poradí, jak vypadat rozumně a nezbláznit se z toho, když tomu tak není. Bude jí lékařka, psychoterapeutka a také moderátorka oblíbených televizních pořadů Kateřina Cajthamlová. Určitě nás uklidní, že ideál krásy nenajdeme v časopisech a v televizních reklamách. A pak vyřešíme komunikaci a chuť být spolu víc naživo, než přes sociální sítě, a to bez ohledu na to, jak vypadáme. K tomu bude mít určitě co říct zmiňovaná zpěvačka Aneta Langerová. Těším se. I na vás.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům.

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související