Mužům, kteří v dubnu v Boršicích napadli poslance Dominika Feriho, hrozí až tři roky vězení

29. květen 2019 09:53

Vyšetřování potyčky, která se stala koncem dubna v Boršicích na místním koštu vína, je u konce. Tehdy došlo k napadení dvaadvacetiletého poslance mladým návštěvníkem.

Dvěma mužům, kteří napadli v dubnu při koštu vín v Boršicích na Uherskohradišťsku dvaadvacetiletého opozičního poslance Dominika Feriho (TOP 09), hrozí až tříleté vězení. "Policie útočníky, kterými byli otec se synem, podezřívá z ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictví," sdělila mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

Mladší z obou mužů napadl Feriho v neděli 21. dubna odpoledne. "V místě se okamžitě vytvořil shluk lidí, který chtěl zabránit dalšímu napadání. Situaci zaregistroval otec napadajícího s tím, že se chtěl přes dav lidí dostat k synovi. Přitom ale napadl dva muže. Oba napadení včetně dvaadvacetiletého muže utrpěli zranění, se kterým byli převezeni do nemocnice k ošetření," uvedla Šabatová. Feri utrpěl mimo jiné řeznou ránu na zádech, zřejmě o parapet.

Poslance Feriho napadli v Boršicích dva muži. V nemocnici mu zašili ránu na zádech, po útočnících pátrá policie

Dominik Feri

Policisté po útočních pátrají a prověřují, zda nebyly spáchány trestné činy výtržnictví, násilí proti úřední osobě a ublížení na zdraví.

Případem se zabývali uherskohradišťští policisté z oddělení obecné kriminality. "Následovalo prověřování informací a desítky výslechů svědků. V uplynulých dnech jsme oběma podezřelým ve věku šestadvaceti a osmačtyřiceti let sdělili podezření z přečinu ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictví," doplnila mluvčí.

Server iROZHLAS.cz v úterý uvedl, že z podnětu dozorujícího státního zástupce Tomáše Pindura policie prošetří útok ve zkráceném přípravném řízení. Má na to dva týdny. "Až to policie posoudí, předá spis zpátky státnímu zástupci se svým návrhem. Ten pak vyhodnotí další postup," uvedl pro server žalobce.

Zkrácené přípravné řízení je obdobou trestního stíhání, lhůta pro vyřízení začíná právě sdělením podezření. Používá se u méně závažných trestných činů a jeho výsledkem je trestní příkaz. Soud tak může, pokud by se podezření potvrdilo, uložit například peněžitý trest, podmíněný trest nebo domácí vězení.

Server upozornil, že podle Feriho kamaráda Víta Nerudy po útoku zazněla od jednoho z útočníků rasisticky motivovaná nadávka "negři nejsou lidi". Rasový podtext útoku na Feriho, který má z otcovy strany předky v Etiopii, ale státní zástupce nevidí, napsal server. Už dříve Pindur chování obou útočníků připisoval spíše alkoholu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související