Bez trestu. Policisty z Hradiště, kteří připoutali opilou ženu k mříži, soud zprostil obžaloby

14. březen 2019 11:09

Událost se stala v únoru 2016 na policejní služebně v Uherském Hradišti.

Muži shodně jakékoliv protiprávní jednání dlouhodobě odmítali, za zneužití pravomoci jim hrozilo až pět let vězení. Po incidentu museli odejít ze služebního poměru, dva z nich se však před nedávnem k policii vrátili. Soud proto rozhodl, že se v jejich případě budou incidentem zabývat policejní orgány, které vyhodnotí, zda se muži nedopustili kárného provinění. Rozsudek není pravomocný.

Jakub Vychodil, Ondřej Paška a Miroslav Vaněk ženu zadrželi, když v panelovém domě ničila výtahové dveře. V dechu měla přes dvě promile alkoholu. Později ji na služebně na 11 minut připoutali pouty s rukama nahoře k mřížím. Státní zástupce Leo Foltýn původně označil zákrok policistů za neadekvátní.

Dnes ale navrhl muže zprostit obžaloby, neboť nedošlo k trestnému činu. V případě Vaňka a Pašky se však podle něj mohlo jednat o kárné provinění. Navrhl proto, aby se věcí zabývaly orgány policie, což samosoudce Jiří Přibyl usnesením povolil. Obhájci žádali u svých klientů zproštění obžaloby, jejich jednání nepovažovali za protiprávní.

Žena už dříve řekla, že se cítila bezmocná a ponížená. Na dnešní hlavní líčení nepřišla, nedostavila se ani její zmocněnkyně. Obžalovaní uvedli, že ženu připoutali, aby si kopáním a údery do mříží neublížila. Soud měl k dispozici videozáznam, který incident zachycuje. Žena požadovala náhradu nemajetkové újmy ve výši 500.000 korun, soud ji dnes s jejím nárokem odkázal na občanskoprávní řízení.

Už v dubnu 2017 uložil okresní soud Paškovi s Vychodilem roční trest podmíněně odložený na jeden rok, Vaňkovi rok a půl s odkladem na dva roky. Uznal trojici vinnou ze zneužití pravomoci úřední osoby, Vaňka i z porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. Jeho verdikt potvrdil také odvolací soud. Muži však uspěli se svým dovoláním u Nejvyššího soudu, který loni rozsudky okresního i krajského soudu zrušil a vrátil věc soudu prvního stupně. Nejvyšší soud označil jednání policistů za nesprávné, nedosáhlo však podle něj takové intenzity, aby bylo nutné přistoupit k aplikaci trestního práva.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související