Pět a osm let. Soud potrestal přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti, při kterém se střílelo

Krajský soud ve Zlíně dnes uložil dvojici mužů za ozbrojené přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti ze září 2015 nepodmíněné tresty.

Miloše Zezulu poslal do vězení na osm let, Martina Skalického na pět let. Oběma hrozilo až 12 let vězení.

Obžalovaní vinu popřeli, tvrdí, že v okamžiku loupeže byli v práci. Na místě se proti rozsudku odvolali.

Pachové stopy je možné použít, rozhodl soud

Státní zástupce pro oba obžalované žádal sedmileté vězení.

Trestní senát dnes uznal oba obžalované vinnými z loupeže a poškození cizí věci, Zezulu také z těžkého ublížení na zdraví. Podle předsedy senátu Jiřího Dufka hrál Zezula v případu dominantní roli, Skalického prý využil jako řidiče a pomocníka.

Ve zlatnictví a jeho nejbližším okolí kriminalisté identifikovali několik pachových stop obou obžalovaných, které byly jedním ze stěžejních důkazů proti nim. Zezula už dříve uvedl, že se na místo mohly dostat prostřednictvím kriminalisty, s nímž vede dlouholetý spor o majetek. Podle Skalického mohly být jeho pachové stopy do klenotnictví přeneseny v rukavicích, které u Zezuly zapomněl.

"Domníváme se, že situace je taková, že lze pachové stopy jako usvědčující důkaz vůči obžalovaným použít. Byl tam nalezen celý komplex pachových stop obou obžalovaných. Netuším, proč bych neměl mít přesvědčení, že oba obžalovaní na místě byli. Nálezy stop jsou v souladu s výpověďmi svědků," uvedl v odůvodnění rozsudku Dufek. Nepodařilo se podle něj také prokázat, že obžalovaní byli v době činu skutečně v práci, jak tvrdili.

Loupež jsme nespáchali, tvrdí muži

Zezula po skončení soudu novinářům zopakoval, že loupež nespáchal. "Svědci, kteří hovořili pro mou nevinu, byli zpochybněni. Nemám zapotřebí někoho přepadat. A je to paradox, že prostě nějaký pes, který byl mezi čtyřmi zdmi s jedním pánem, mě má usvědčit z toho, že jsem udělal trestný čin. Já nejsem násilník," řekl Zezula. 

Dva muži v motorkářském oblečení a s přilbami a kuklami na hlavách přepadli zlatnictví v Hradební ulici 8. září 2015 před polednem.

Z místa činu poté ujeli na motocyklu. Ještě předtím však zranili dva muže, kteří se je pokusili zadržet. Jeden z nich utrpěl střelné zranění nohy, druhý měl poraněné oči od střepů z rozbitých dveří prodejny.

Lupiči se pokusili společnosti, která prodejnu vlastní, způsobit odcizením šperků škodu přes 1,2 milionu korun. V odnesení věcí z místa činu jim však zabránili zmiňovaní svědci. Škoda na zařízení prodejny byla v řádech desítek tisíc korun. 

Na základě rozsudku musejí muži zaplatit odškodné majiteli zlatnictví, zraněným mužům a pojišťovně, a to v celkové výši přesahující 850 000 korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související