Nevinní. Soud nepravomocně zprostil obžaloby z praní špinavých peněz příbuzné a spolupracovnice Radka Březiny

Soud ve Zlíně dnes zprostil čtyři lidi obžaloby z praní špinavých peněz. 

Obžalovaní byli Březinovi blízcí. Jeho otci Vladimírovi, bývalé manželce Stanislavě a asistentkám Kateřině Míčkové a Kristýně Mazurové hrozilo za legalizaci výnosů z trestné činnosti až osmileté vězení. Všichni vinu odmítli.

Přes půl miliardy korun pocházelo podle státního zástupce z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny, hlavního organizátora obchodů s nezdaněným lihem.

Státní zástupce Radek Bartoš žádal pro Vladimíra Březinu a Stanislavu Březinovou nejméně 5,5 roku vězení, pro Mazurovou s Míčkovou tři roky. Čtveřice se prý podílela na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013.

Podle žalobce se je snažila legalizovat vklady do bank a nákupem cenných papírů i nemovitostí. Díky tomu si podle obžaloby přišel Vladimír Březina na 440 milionů, Stanislava Březinová asi na 42 milionů a Radek Březina na 18 milionů korun.

Vladimír Březina uvedl, že šlo o finance, které získal mimo jiné podnikáním s elektronikou a půjčováním peněz na vysoký úrok. Stanislava Březinová řekla, že se na podnikání Radka Březiny aktivně nepodílela.

Mazurová a Míčková se hájily tím, že s penězi do bank jezdily na žádost Radka Březiny, jeho bratra Tomáše, případně Vladimíra Březiny. Muži jim prý řekli, že jde o peníze získané z pronájmu nemovitostí.

autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související