Můj syn měl být Péťa, změnili jsme to až když se narodil, prozrazuje Lucie Bílá

Nomen omen je latinské rčení, které se používá v případě, kdy jméno osoby nebo název místa vyjadřuje jeho charakteristickou vlastnost. Napadlo vás někdy, jak moc jméno ovlivňuje náš život? 

Na rozhlasové pohovce si Jožka Kubáník povídal o jménech se zpěvačkou Lucií Bílou a také s Ludvíkem Hessem, který je zakladatelem babyboxů v České republice a zachráněným dětem dává jména.

Ludvík Hess je novinář, spisovatel a chovatel koní. Od roku 2005 je známý i tím, že po celé České republice zakládá babyboxy. Díky nim už našlo novou rodinu přes 200 dětí, které Ludvík Hess do života vybavuje právě jménem. V rozhovoru prozradil, jak je vybírá. 

Druhý host, Lucie Bílá, v souvislosti se změnou svého jména v rozhovoru říká: „Lucií jsem déle jak Hanou.“ A k tomu dodává: „V začátcích jsem si myslela, že si zpěvačku zkusím a pak se pokorně vrátím k šicímu stroji.“ 

A proč vybrala pro svého syna jméno Filip? I to nebylo jednoznačné, protože původně se měl jmenovat Petr. Kdy a proč to změnila, i to se dozvíte v záznamu pořadu.

Další záznamy i pozvánky na vysílání Jožky Kubáníka najdete na https://rozhl.as/Kubanik.

Na pohovce Jožky Kubáníka: O jménech

„A teď už nás čeká další Vesele i vážně o víkendu a s ním Jožka Kubáník,“ přeříkávala si před posledním vysíláním v rozhlase svůj text kolegyně Petra. „Jožka? Není to divné?“ přemýšlela nahlas a já jsem jen pokrčil rameny. Zkrátka to tak vzniklo. Ačkoliv se jmenuju Josef a tak se také všude představuji, vždycky to nakonec sklouzne k Jožkovi. „Prostě mi to k tobě nějak sedí víc,“ řekla vedoucí zlínského vysílání Markéta Janíková, když jsme se na začátku roku zamýšleli nad tím, jak se budu na vlnách Českého rozhlasu představovat.

Napadlo vás někdy, jak moc jméno ovlivňuje náš život? David Figlio z Northwestern University v USA vyhodnocoval tisíce jmen vyskytující se v různých oborech a přišel na to, že příliš něžná jména způsobují, že dítě si nemůže většinou pomýšlet na obory, kde se vyžadují tvrdé lokty nebo velké nasazení. Abych byl konkrétní –⁠ když své dceři dáte jméno Amálie nebo Berenika, daleko spíše z ní bude třeba herečka než ekonomka, protože učitelé v ní nikdy matematičku vidět nebudou a podle toho k ní začnou také přistupovat a nenápadně ji tak nasměrují při volbě oblíbených předmětů. To je zvláštní, že?

A to už nemluvím o tom, co všechno nám jména dokáží v životě způsobit, jak moc některé jeho varianty nesnášíme a o jiné si naopak říkáme. Moje spolužačka Marie byla úplně jurodivá z jakékoliv jiné podoby svého jména kromě Majky. Až do okamžiku, kdy někdo přišel se vzpomínkou na seriál Majka z Gurunu – Spadla z oblakov a byla ztracena, protože se jí už nelíbilo nic. Mimochodem, britská studie mezi třemi tisíci rodiči ukázala, že jedna pětina z nich lituje toho, jaké jméno pro svého potomka zvolili, protože si včas neuvědomili všechny možné komplikace a nevhodné asociace.

Jestli jste nad něčím podobným přemýšleli také, tak sobotní povídání na mé rozhlasové pohovce bude právě pro vás. Uvelebím se na ní s Ludvíkem Hessem, který je zakladatelem baby boxů v České republice a odložené děti vybavuje do života právě jménem. Mým dalším hostem bude naše nejúspěšnější zpěvačka Lucie Bílá, která se ve skutečnosti jmenuje Hana Zaňáková a prozradí nám nejen podrobnosti o změně svého jména, ale i spoustu věcí, spojených se jmény jejích blízkých a přátel.

Těším se. 

Jožka Kubáník

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.