Mimořádná stavba. Uherské Hradiště zpřístupní část barokních hradeb v centru města

Při opravách úseku opevnění mezi ulicemi Hradební a Kollárova stavaři objevili zeď z kamenných kvádrů v hloubce až tři a půl metru.

Radní považují nález v centru města za natolik mimořádný, že rozhodli o jeho zpřístupnění veřejnosti.

Díky sondě bylo v hloubce zhruba 1,5 metru pod povrchem obnaženo hradební zdivo z obrovských kamenných bloků, které ve čtyřech vrstvách sahá až do hloubky 3,5 metru.

Jak dnes řekl městský architekt Aleš Holý, jde o mimořádný prvek, který doposud nebyl na barokních hradbách objeven. "Zasluhuje si alespoň částečné obnažení nálezu a jeho trvalou prezentaci," sdělil Holý.

„Uděláme v jednou místě výkop, samozřejmě zabezpečený. Bude možné sejít do hloubky a kvádrové kameny jako součást hradeb vidět,“ uvedl místostarosta Zdeněk Procházka z KDU-ČSL.

Zdivo hradeb, zřejmě ze 17. a 18. století, které připomíná základní stavební materiál egyptských pyramid, si díky vybudování suché laguny budou moci lidé dobře prohlédnout. Kromě obnovy hradeb bude součástí prací také úprava dešťové kanalizace, veřejného osvětlení a zpevněných ploch v okolí opevnění.

Úpravy přijdou na 7,2 milionu korun, 1,75 milionu korun z této částky pokryje příspěvek z ministerstva kultury.

V Uherském Hradišti se zachovaly jen krátké úseky středověkých a novověkých hradeb. Naposledy město v roce 2010 opravovalo takzvanou Matyášovu bránu, která je jejich součástí.

Související