Budou mít kola v Uherském Hradišti DNA? Strážníci chtějí past na zloděje

8. únor 2018

Městská policie v Uherském Hradišti chce učinněji bojovat proti krádežím kol. Kola i invalidní vozíky by měly být označeny neviditelnou syntetickou DNA.

Uherskohradiští strážníci by chtěli kola označovat od dubna, záleží, zda na projekt dostanou dotaci od státu.

"V kombinaci s dalšími způsoby ochrany, jako je evidence jízdního kola podle jeho typu, barvy, čísla rámu, vybavení, má projekt především preventivní účinek s cílem odradit pachatele od úmyslu spáchat trestný čin nebo jej usvědčit z jeho spáchání," uvedl velitel Městské policie Uherské Hradiště Vlastimil Pauřík.

Mikrotečka s kódem

Forenzní značení, někdy označované jako syntetická DNA, je nejnovější metodou, vhodnou pro všechny předměty.

Je to vlastně emulze, která obsahuje mikrotečky nesoucí unikátní kód, informace o majiteli, ale i kontakt, logo nebo další informace, které si sám majitel přeje ve značce mít. Po zaschnutí se změní v neprůhlednou a neodstranitelnou vrstvu, pouhým okem neviditelnou.

Jako první metodu začali v roce 2013 používat strážníci v Opavě a zájem veřejnosti byl velký. Postupně se přidaly další města v zemi.

Značení jízdních kol bude určeno výhradně pro občany s trvalým pobytem na území města Uherské Hradiště.

Značení bude zdarma

Město bude poskytovat tuto zdarma prostřednictvím městské policie. Samotné značení budou provádět proškolení strážníci přímo v sídle Městské policie Uherské Hradiště.

Kolo bude rovněž zařazeno do celostátního registru forenzně značených kol. Registr využívají městské policie všech měst zapojených do projektu.

Podle pět let starého projektu je v Uherském Hradišti nejvíc cyklistů v zemi. Jízdní kolo jako dopravní prostředek používá 22,8 procent lidí, tedy téměř každý čtvrtý.

Související