Místo knih se „půjčují“ lidé. V Uherském Hradišti měla premiéru živá knihovna pro školáky

28. únor 2018

Jak pracuje nevidomý, jak vychovává dítě nebo jak sportuje. To vše zajímalo děti při prvním setkání v Živé knihovně v Uherském Hradišti.

Při těchto setkání mohou děti diskutovat a překonávat svoje představy a předsudky.

Poprvé se tak šesťáci, sedmáci i osmáci z uherskohradištské sportovní základní školy takto sešly s nevidomou Danielou Hladíkovou.

Ta přišla o zrak, když měla jeden rok. I přesto ráda sportuje a má ocenění z atletických závodů. „Děti jsou otevřené, nechávají si věci vysvětlit. Dospělí si jednou něco myslí a je to tak na vždy, vysvětlit si to nedají,“ říká Daniela Hladíková.

Myšlenka Živé knihovny přišla z Dánska. Nevládní hnutí mládeže Stop the Violence zorganizovalo první Živou knihovnu v roce 2000 na festivalu Roskilde Music Festival. Živými knihami i čtenáři byli návštěvníci festivalu. Česká premiéra Živé knihovny se uskutečnila v červnu 2007 na festivalu United Island of Prague v Praze a také na letním festivalu Music in the park ve Stromovce.

Informační centrum pro mládež si pro nový cyklus přednášek vybírá lidi, kteří se vymykají tomu, čemu se říká "normální". „Inspirovali jsme se podobným projektem v Dánsku,“ říká pořadatelka Jaroslava Krmela Vacková.

Programy se budou týkat například života v řádu nebo práce válečné novinářky.

Živá knihovna v Uherském Hradišti
Živá knihovna v Uherském Hradišti

Související