Město Otrokovice měří intenzitu dopravy, aby podpořilo udělení výjimky ze zpoplatnění obchvatu. Výsledky předá ministerstvu

6. duben 2022 12:13

Radnice v Otrokovicích skládá podklady pro Ministerstvo dopravy, se kterým bude jednat o výjimkách ve zpoplatnění obchvatu města. Aby byly podklady kompletní, probíhá dopravní průzkum na dálnici kolem Otrokovic i v Kvítkovicích, odkud dálnice měla dopravu odvést.

Od 4. do 8. dubna 2022 probíhá v Otrokovicích dopravní průzkum.  Provádí ho specializovaná společnost Centrum dopravního výzkumu a jeho výsledky budou sloužit jako podklady pro jednání města s Ministerstvem dopravy. Město chce totiž dosáhnout výjimky ve zpoplatnění obchvatu i pro nově otevřenou část D55 v okolí Otrokovic. Starší úsek dálnice totiž má z placení výjimku až do konce roku 2022, na novém úseku, otevřeném v roce 2021 musejí řidiči od letošního ledna dálniční poplatek zaplatit. To ve svém důsledku vedlo k tomu, že auta stále hojně jezdí přes část města Kvítkovice, kterým měl obchvat ulevit.

 „Obchvaty měst by měly mít výjimku ve zpoplatnění, jinak postrádají smysl a vrací dopravu zpět do ulic města. To je základní myšlenka, o které jsme přesvědčeni a hodláme o ní přesvědčit i Ministerstvo dopravy. To pro příští rok připravuje novou dálniční koncepci, která by mimo jiné mohla vymezit právě úseky, kterými lze projet bez časového kupónu. Otrokovice v seznamu nesmí chybět. Argumentů, které hodláme použít, je celá řada. Od stávajícího ekologického zatížení města, které je dáno jeho průmyslovým charakterem, kdy by navýšení transitní dopravy znamenalo zhoršení životních podmínek obyvatel, přes bezpečnost v dopravě až po smysl budování obchvatů měst, které se vždy stavěly za účelem odvedení dopravy,“ popsala starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Sčítací kamery jsou umístěny na dálnici u exitů 30 a 32, součástí sběru dat jsou i průjezdy Kvítkovicemi. Argumenty směřované k ministerstvu budou díky průzkumu podloženy tvrdými daty, která tak mohou být porovnána s předchozími lety.

Informace pro motoristy o významných dopravních stavbách a rekonstrukcích komunikací ve Zlínském kraji najdete pohromadě ZDE. Články jsou řazeny podle aktuálnosti, tedy sestupně od nejnovějších.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související