Měl jsem možná zpomalit, říká po jednání na ministerstvu ředitel kroměřížské psychiatrické nemocnice

6. červen 2023 11:28

Ředitel Psychiatrické nemocnice v Kroměříži Pavel Polák 5. června 2023 na Ministerstvu zdravotnictví řešil vyhrocenou situaci v zařízení. 

Čtěte také

Na konci května podalo dvacet primářů, lékařů a psychologů Psychiatrické nemocnice v Kroměříži hromadnou výpověď. Nespokojení zaměstnanci nemocnice k tomu vydali společné prohlášení, ve kterém tvrdí, že ředitel Polák neodborně zasahuje do léčebného procesu a že jeho přístup k psychiatrické péči je ohrožením péče o pacienty. Ředitel kritiku odmítl a hromadnou výpověď označil za hrubý nátlak.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09  k situaci řekl, že prioritou resortu je, aby nebyla ohrožena péče o pacienty a že ředitel Polák bude muset vzniklou situaci vysvětlit osobně u něj na ministerstvu. 

Toto jednání proběhlo 5. června. Podle Poláka na jednání probrali jednotlivé kroky, které Polák už udělal, aby situaci stabilizoval, i ty, ke kterým se teprve chystá. Konkrétnější ale Polák, ale ani Jan Michálek z Ministerstva zdravotnictví být nechtěli.

Čtěte také

Polák chce situaci dále řešit se svými zaměstnanci a se všemi chystá v následujících dnech několik schůzek, kde si budou situaci vysvětlovat. To se týká i některých pracovníků, kteří podali výpověď.

Polák taky uznal, že jako manažer byl v některých svých rozhodnutí možná  příliš rychlý a neměl na některé změny v organizaci nemocnice tolik spěchat. Zmínil třeba snahu zavést multidisciplinární přístup, kdy se na léčebném postupu domlouvá vícero odborníků. Za změnami si i nadále stojí, chce je ale zavádět pomaleji. 

Ředitel odboru přímo řízených organizací na Ministerstvu zdravotnictví Jan Michálek po schůzce řekl, že ředitel nemocnice teď má několik týdnů na to situaci vyřešit. Prioritou pro ministerstvo je podle Michálka to, aby se situace nijak nedotkla péče o pacienty.

Spustit audio

Související