Měl jsem být profesionální házenkář a je fajn, že to nevyšlo, říká držitel Českého lva kameraman Jan Baset Střítežský

Hostem Na pohovce Jožky Kubáníka byl kameraman Jan Baset Střítežský, který v roce 2023 dostal Českého lva za nejlepší kameru za film Poslední závod.

Cesta za profesí kameramana byla u Jana Baseta Střítežského trochu klikatá. V rodném Zlíně se vyučil obráběčem kovů, věnoval se házené, hrál v kapelách a vystudoval tehdy nově otevřenou filmovou školu ve Zlíně v oboru audio-videotechnik. Vše ale směřovalo spíše ke kariéře profesionálního hráče házené. V rozhodný okamžik ale nedostal profesionální smlouvu a dnes je za to prý rád: „Kdyby mi ji dali, tak jsem v tu ránu skončil s filmem. A dneska spíš děkuju manažerovi našeho týmu, že mi tu smlouvu nedal, protože bych nebyl tam, kde jsem. Nedělal bych práci, která je pro mě vášní.“ 

Po studiu na zlínské filmové škole tedy vystudoval FAMU a dnes má na kontě mimo jiné snímky Alois Nebel, Díra u Hanušovic, Fair Play, Chata na prodej nebo Poslední závod, za který získal v roce 2023 Českého lva za nejlepší kameru. Jak si vybírá snímky, které chce dělat? Na to odpovídá: „Musí to cinknout. Už u čtení scénáře tam musí být něco, co mě zajímá. Nemusím pochopit celý příběh, ale musí tam být něco osobního.“

V rozhovoru samozřejmě padla otázka na prostřední jméno Baset. „To mi bylo 17 a vzniklo to v házené. My jsme si tenkrát koupili v rodině psa (baseta) a moji spoluhráči říkali: ‚Ty vypadáš jak ten váš čokl,‘ a od té doby mi nikdo neřekl jinak než Baset. A taky, jak mám to komplikované příjmení Střítežský, tak Baset je mnohem jednodušší,“ vysvětluje Jan Baset Střítežský.

Proč oslavil padesátiny už v 18 letech? Co znamená, když podle svých slov při natáčení „tančí s herci“? Mluví jako kameraman i do obsazení filmu? Poslechněte si v rozhovoru na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související