Loutkoherec Jaroslav Vidlař vzpomíná: Při natáčení slavné pohádky Zlatovláska ohořela kolegyně

Hostem pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka byl Jaroslav Vidlař – legenda českého loutkoherectví, která stála u zrodu postav jako byli Čertík Bertík, Jů a Hele, Sojka z Krkonošských pohádek, František z Kouzelné školky a mnoha dalších.

Jméno legendárního českého loutkoherce Jaroslava Vidlaře znají většinou jen ti, kteří poctivě zhlédli závěrečné titulky pořadů, na kterých se podílel. A že jich byly stovky. Dnes téměř osmaosmdesátiletý muž stál u zrodu takových televizních fenoménů, jakými byl Čertík Bertík vystupující na obrazovkách se Štěpánkou Haničincovou, František z Kouzelné školky, po jehož boku si děti zamilovaly Michala Nesvadbu, ale také plyšová dvojice Jů a Hele, která se na televizních obrazovkách objevuje už více než 40 let. A i to byl důvod, proč si zkušeného loutkoherce Jožka Kubáník pozval na svoji rozhlasovou Pohovku.

Jaroslav Vidlař se u své práce setkal s desítkami slavných herců a svěřil se s tím, že pro něj bylo rozhodující, jaký vztah měly známé osobnosti k loutkám. „Jednou jsme měli točit s panem Ladislavem Peškem a měli jsme z něj respekt. Ale on přišel, oslovil nás ‘kolegové’ a pro nás to bylo jako pohlazení,” vybavuje si. Zároveň vzpomíná na Štěpánku Haničincovou, Janu Hlaváčovou, Jiřího Císlera a nemohla se samozřejmě opomenout ani dvojice Jů a Hele.

„Jů a Hele se rodili těžko a muselo se za ně hodně bojovat,” říká pan Vidlař a prozrazuje i něco ze zákulisí. „Původně je výtvarník Stanislav Holý navrhnul do půl pasu,” vybavuje si a dodává, že postavu Hele nejdřív mluvil herec Milan Neděla a po něm se uvažovalo o Jaroslavu Moučkovi. „Ten ale bohužel neměl cit pro loutkohru, a tak se nakonec vybral Ota Jirák a ten je mluví dodnes,” říká.

Řeč ale došla i na další oblíbené pořady, jako třeba mezi diváky nejoblíbenější Večerníček Krkonošské pohádky, ve kterém Jaroslav Vidlař vodil loutkovou postavu Sojky. „Hrála se shora a musel se tak postavit nějaký most, na kterém budu stát. Ale v té době se bezpečnost práce moc neřešila, a tak se postavily dvoje štafle, na ně se dala fošna a já jsem byl tam,” směje se Jaroslav Vidlař a dodává: „Při natáčení slavné pohádky Zlatovláska zase ohořela při vznícení mraveniště kolegyně. Někdy to bylo zkrátka nebezpečná práce, ale to už tomu všemu patřilo,” uzavírá Jaroslav Vidlař.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

I já jsem byl, stejně jako miliony dalších, odkojený Čertíkem Bertíkem, plyšovými JůHeláky, Krkonošskými pohádkami a dalšími pořady. U všech byl podepsaný loutkoherec Jaroslav Vidlař a vždycky jsem si s ním chtěl o tom, jak to vypadalo v zákulisí, popovídat. Tak jsem si sen na mé Pohovce splnil…
Jožka Kubáník

Jů a Hele

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související