Lidé v Komni jdou k posledním letošním volbám. Rozhádal je projekt likvidace odpadů v Bílých Karpatech

10. prosinec 2021 13:44

Komňa plánovala likvidovat odpad pomocí takzvané katalytické mineralizace.

Nové volby do obecního zastupitelstva se v sobotu uskuteční v Komni na Uherskohradišťsku.

Voliči budou vybírat ze šesti kandidátek, před třemi lety to byly pouze dvě. Důvodem nových voleb je rezignace tří zastupitelů, za které se nepodařilo sehnat náhradníky.

Čtěte také

Počet členů zastupitelstva tak klesl pod zákonnou hranici. Zastupitelé opustili své funkce kvůli plánované stavbě nového energetického centra.

Komňa plánovala likvidovat odpad pomocí takzvané katalytické mineralizace. Děje se za nízké teploty, to eliminuje vznik nebezpečných sloučenin. Vzniklou energii plánuje obec využít k provozování aquaponie, tedy chovu ryb a pěstování zeleniny bez půdy.

Energetické centrum a aquaponii chtěla obec postavit na svých pozemcích v lokalitě Rasová nedaleko silnice I/50. Výstupem katalytické mineralizace měla být tepelná energie, voda, oxid uhličitý a sypký materiál.

Část obyvatel Komni, která má 560 obyvatel, žádala kvůli zvažované výstavbě zařízení vypsání místního referenda. Návrh na jeho konání podepsalo přes 200 lidí, zástupci přípravného výboru dokument na jaře odevzdali na obecním úřadě.

Spustit audio

Související