Komňu čekají kvůli sporu o zařízení na likvidaci odpadu a rozpadlému zastupitelstvu nové volby

30. červenec 2021 09:46

Kvůli rezignaci tří zastupitelů budou v Komni na Uherskohradišťsku nové volby. Konat by se měly v prosinci.

Čtěte také

V Komni na Uherskohradišťsku budou předčasné volby. Důvodem je rezignace tří zastupitelů, za které se nepodařilo sehnat náhradníky. Zastupitelé rezignovali kvůli plánované stavbě nového energetického centra, o kterém by mělo rozhodnout referendum.

Ministerstvo vnitra podle mluvčí Hany Malé zatím návrh na vyhlášení nových voleb neobdrželo. Krajský úřad ho totiž vrátil zpět obci k doplnění. To potvrzuje nezávislá starostka Komně Jana Křižková, podle které už došlo k nápravě.

Podle ministerstva vnitra je nejbližší možný termín, ve kterém by se nové volby do zastupitelstva Komně mohly konat, 11. prosinec 2021.

Energetické centrum nebo spalovna?

Čtěte také

Podstatou sporu je plánovaná výstavba nového energetického centra. Podle vedení obce v čele s nezávislou starostkou Janou Křižkovou by centrum mělo odpad z obce zpracovávat ekologicky pomoci katalytické mineralizace a vytvářet tak energii pro akvaponický areál na pěstování zeleniny a chov ryb, část energie by také mohla využívat obec.

Proti tomuto záměru se ale postavila část obyvatel. Tvrdí, že půjde o spalovnu. Vznikla také petice, která požaduje, aby o případné výstavbě energetického centra rozhodli všichni obyvatelé obce v místním referendu. Archy s 220 podpisy předal petiční výbor vedení obce. To se ale peticí zatím nezabývalo a referendum nevyhlásilo. Mezitím totiž poklesl počet zastupitelů pod zákonný limit.

 

Spustit audio

Související