Lidé si dělali srandu, že jsem Papež a dělám čeledína, říká s úsměvem emeritní správce Pavího dvora v kroměřížské Podzámecké zahradě

2. prosinec 2022

Paví dvorek v kroměřížské Podzámecké zahradě po 37 letech přišel o svého nájemníka. Do zaslouženého důchodu totiž odešel Bronislav Papež, správce dvora.

Na samotě ve městě. Tak bydlel třicet sedm let Bronislav Papež, správce Pavího dvora v kroměřížské Podzámecké zahradě. Když přišel čas na zasloužený odpočinek v důchodu, přestěhoval se s manželkou z malého domku do paneláku. Tam měl prý zpočátku při pohledu z balkónu v sedmém patře závratě, protože podle svých vlastních slov "celý život byl na zemi".

Jak sám říká, za poslední desetiletí nikdy nebyl přes noc dál, než právě v zahradě zapsané na seznamu Unesco. Přes rok se staral o zahradu a zvířata v ní v rámci pracovních povinností, o dovolené to dělal jako svého koníčka. O své práci žertuje: "Lidé si dělali srandu, že se jmenuji Papež a dělám čeledína."

Pan Papež už má za sebe nástupce. Jeho práci zastane sokolník, takže se dvorek rozroste zase o další druh zvířat. Domek v Pavím dvoře už ale obývat nebude, a tak Podzámecká zahrada po dlouhých 37 letech přišla o svého nájemníka.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související