Lékaři varují seniory a rodiče malých dětí: Neriskujte, nechte se očkovat proti pneumokokové infekci

8 z 10 dospělých se nebojí nakažení invazivním pneumokokem. Loni s ním ve Zlínském kraji zápasilo 17 lidí, tři zemřeli.

Pneumokok může vyvolat těžký zápal plic, meningitidu, otravu krve, záněty středního ucha s celoživotními následky a zhruba pětina případů onemocnění končí smrtí.

 Ve Zlínském kraji loni čelilo velmi vážnému průběhu pneumokokové infekce podle Jany Hoškové z Krajské hygienické stanice 17 lidí a tři z nich zemřeli. V předchozím roce 2016 to bylo 20 pacientů a osmi přivodilo onemocnění smrt. Nebezpečí lze přitom snížit očkováním, které mají navíc senioři nad 65 let zdarma.

 Ve větším riziku onemocnění penumokokovým zápalem plic jsou především lidí trpících jiným chronickým onemocněním, jako je cukrovka, astma či nemoci srdce, což je nad 65 let velmi časté. Pneumokokový zápal plic pro ně bývá život ohrožujícím stavem a mnoho nemocných starých lidí na něj umírá.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2005 připraví o život ročně 1,6 milionu lidí na celém světě.

 „Pneumonie neboli zápal plic je jedno z nejzávažnějších respiračních onemocnění, které v Česku ročně postihne více než 100 tisíc obyvatel, z nichž mnoho nemoci podlehne. Jedním z nejčastějších původců je Streptococcus pneumoniae. Pro předcházení je velice důležitá prevence a v neposlední řadě i očkování především u rizikových skupin,“ upozorňuje Vladimír Řihák, primář plicního oddělení zlínské Krajské nemocnice T. Bati a krajský koordinátor České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Zápal plic se nevyhýbá nikomu a je stejně nebezpečný jako v době, kdy v jeho důsledku přišel o život spisovatel Karel Čapek. Letos v únoru na něj například zemřel manžel dánské královny, korunní princ Henrik.Na zápal plic umírá až 15 % těch, kteří jsou léčeni v nemocnici.

 

Související