Boj o zdravotnictví vrcholí. Protestují lékaři, veřejnost i starostové, hejtman to považuje za předvolební kampaň

11. duben 2018 08:50

Vedení Zlínského kraje už příští týden zveřejní zásadní plán, podle kterého se budou rušit, slučovat nebo stavět nová oddělení v nemocnicích.

První návrh koncepce, podle kterého pacienti budou operováni v jedné z krajských nemocnic, ale rehabilitaci dostanou po převozu o třicet kilometrů dál v jiném zdravotnickém zařízení, vyvolal bouřlivé reakce.

Přečtete si co vše jednání o podobě nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a Vsetíně provází.

Jak vypadá koncepce:

Zlínský kraj chce konečný návrh zveřejnit 16. dubna. O dokumentu, který už dostali zastupitelé a jenž se dostal na veřejnost, mluví lidovecký hejtman Jiří Čunek jako o návrhu k diskusi. Hejtman také popřel třeba plány na stavbu nové nemocnice v Holešově či návrhy na rušení některých oddělení.

Slučování oddělení už začalo:

Slučování některých oddělení už přesto začalo. Pacienti na lůžkovém infekčním oddělení jsou od nového roku hospitalizováni pouze v Uherském Hradišti. A diskutuje se také o slučování ortopedických oddělení. Dosud zveřejněné údaje v koncepci rozvoje krajských nemocnic počítají s tím, že v nemocnici ve Zlíně se budou věnovat akutní a vysoce specializované péči. Naopak některé části chirurgie, urologie a gynekologie mají být přesunuty do ostatních nemocnic mimo Zlín.

Kdo je nejohroženější:

Hodně rozruchu panuje kolem nemocnice v Kroměříži. Asi třicítka starostů obcí Kroměřížska tak podepsala v březnu otevřený dopis hejtmanovi a krajským zastupitelům. Podle nich návrh výrazně znevýhodňuje právě kroměřížskou nemocnici. V ohrožení je podle nich porodnice nebo dětské oddělení. Podle starosty Hulína Romana Hozy z ODS žádají zachování stávajícího rozsahu péče a podrobnou odbornou debatu za účasti zástupců obcí.

Jak se na změny dívají zdravotníci:

Zdravotníci začali proti změnám v nemocnicích sepisovat petici. Iniciativa vzešla od zástupců všech okresních sdružení České lékařské komory. Odmítají v ní rušení některých oddělení ve čtyřech krajských nemocnicích, chtějí rovněž širší diskusi o podobě zdravotnictví na příští roky. „Změny by podle zdravotníků měly být projednané s odborníky, zejména s lékaři, stomatology a lékárníky,“ říká člen petičního výboru a předseda Okresního sdružení České lékařské komory Kroměříž Jaroslav Novák.

Co na to vedení kraje:

Hejtman Čunek odmítá protesty komentovat s tím, že všichni znají pouze neúplný a nehotový návrh koncepce. V pondělí 16. dubna seznámí šéf krajských nemocnici veřejnost i zastupitele s konečnou podobou. Současná panika je podle Jiřího Čunka zbytečná. Protesty proti koncepci považuje také za součást předvolební kampaně do obecních zastupitelstev.

Jak nemocnice hospodaří:

Nemocnice zřizované Zlínským krajem vykázaly za první dva měsíce letošního roku zisk téměř dvacet pět milionů korun. Výsledky hospodaření jsou ve srovnatelném období nejlepší za poslední léta. V kladných číslech jsou všechny čtyři nemocnice. Nejlépe hospodařila letos v lednu a únoru uherskohradišťská. „Vytvořila zisk jedenáct a půl milionu korun,“ řekl hejtman Jiří Čunek. Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně hospodařila se ziskem 5,040 milionu korun, Kroměřížská nemocnice vykázala zisk 2,367 milionu korun a Vsetínská nemocnice 5,973 milionu.

autoři: pes , Tomáš Fránek

Související