Láska přes internet a údajná hrozba útoku pirátů. Žena z Kroměřížska naletěla údajnému lodnímu inženýrovi

30. prosinec 2019 12:12

Důvěřivá devětapadesátiletá žena naletěla podvodníkovi přes internet. Vylákal z ní pod různými záminkami pětašedesát tisíc korun. Později vše oznámila policii.

Počátkem prosince se devětapadesátiletá žena z Kroměřížska seznámila na sociální síti s neznámým mužem s cizokrajným jménem. Komunikovali spolu nejprve přes sociální síť a následně pouze e-mailem. Muž o sobě tvrdil, že je hlavní inženýr strojovny na lodi, která se plaví z Anglie do Austrálie.

Navrhl také, že by se s ní chtěl setkat. Po několika dalších e-mailech napsal, že jsou u Malediv, kde je chtějí napadnout piráti.
Simona Kyšnerová, mluvčí PČR Kroměříž

„Posílal jí své fotky, psal jí o sobě soukromé věci a svěřil se jí i se svým podnikatelským záměrem. Kromě toho jí vyjadřoval svoji stále větší a větší náklonost. Navrhl také, že by se s ní chtěl setkat. Po několika dalších e-mailech napsal, že jsou u Malediv, kde je chtějí napadnout piráti,“ popsala kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšenerová.

Žena mu to zpočátku nevěřila, ale na internetu zjistila, že v této oblasti skutečně k pirátským útokům dochází. „V další zprávě jí muž psal, že je naštěstí zachránila bezpečnostní agentura. Prý se právě nachází na Maledivách. Má však strach o své úspory, protože pirátské útoky stále hrozí a na ostrovech není banka,“ uvedla mluvčí.

Čtěte také

Muž ji proto požádal, zda by jí část úspor, konkrétně 550 tisíc britských liber, mohl zaslat do úschovy. Ona souhlasila a poslala mu adresu a číslo mobilního telefonu. „Následně ji muž informoval o tom, že balíček s penězi zaslal přes bezpečnostní agenturu do Itálie. Nemohl však již zaplatit za doručení k ní domů. Poprosil ji, zda by zaplatila doručení z Itálie ona,“ řekla Kyšnerová.

Další ženě přišel e-mail, ve kterém bylo napsáno, že je nutné zaplatit italské daně a poplatky ve výši dva a půl tisíce euro. „Tyto peníze žena odeslala na uvedený bankovní účet. Dále poslala podle požadavků v e-mailu i oskenovaný občanský průkaz. Na Štědrý den ale vše oznámila na policii. Pojala totiž podezření, že se stala obětí podvodníka. Pachatel se tímto jednáním dopustil trestného činu podvod, po dopadení mu za to hrozí až pětileté vězení,“ dodala policejní mluvčí.

Rady policie: při komunikaci přes internet je třeba být velmi obezřetný. Pokud chybí fyzický či vizuální kontakt, nikdy nemůžeme vědět, zda osoba, se kterou komunikujeme, nevystupuje pod falešnou identitou. Může se totiž jednat o podvodníka nebo o osobu, která chce nějakým způsobem ublížit.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související