Kroměřížská policie dopadla trojici mladíků podezřelých z vykrádání far v několika krajích

29. leden 2020 11:48

Kroměřížští policisté dopadli tři mladíky ve věku 17, 20 a 21 let, kteří jsou podezřelí z vykradení far v několika krajích. Škoda je asi 160 tisíc korun.

Trojice mladých mužů z Kroměřížska mimo to ještě okradla na ulici dvě ženy o kabelku a začátkem ledna odcizila koledníkům Tříkrálovou sbírku, uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Všichni tři obvinění jsou ve vazbě.

První budovu fary vykradla trojice mužů koncem října loňského roku v Morkovicích. V listopadu se pak vloupali do fary v Prusinovicích a v lednu v Kelči a Boršicích na Uherskohradišťsku.
Lenka Javorková, krajská policejní mluvčí

„První budovu fary vykradla trojice mužů koncem října loňského roku v Morkovicích. V listopadu se pak vloupali do fary v Prusinovicích a v lednu v Kelči a Boršicích na Uherskohradišťsku. Mezitím provedli vloupání do far v jiných krajích. Na Přerovsku vykradli dvě, dále se vloupali do far v okresech Vyškov a Jičín v Královéhradeckém kraji,“ uvedla Javorková.

Z far ukradli především peníze, ale i fotoaparáty, notebooky, církevní předměty nebo i elektrickou kytaru, dodala mluvčí. Pachatelé krádežemi způsobili škodu přes 100 tisíc korun a poškozením téměř 60 tisíc korun.

Čtěte také

Podle vyšetřovatelů mladíci také v listopadu přepadli dvě ženy v Holešově na Kroměřížsku. „Své oběti si vyhlédli na ulici kolem půl jedenácté večer. Chvíli je sledovali a ve vhodném okamžiku se jim snažili odcizit kabelky. Ženy si své kabelky bránily a s mladíky se o ně přetahovaly. Jednu kabelku nakonec mladíci ukradli, druhé ženě se podařilo kabelku ubránit, když ji hodila za plot na zahradu u svého domu. Zloději pak z místa utekli,“ uvedla mluvčí.

Tříkrálovou sbírku mladíci podle policie ukradli začátkem ledna v Litomyšli. „Mladíci okradli koledníky přímo před římskokatolickou farou, kdy jeden z nich beze slova vytrhl z ruky třicetileté ženě zapečetěnou pokladničku, ve které bylo nejméně 7000 korun,“ uvedla mluvčí.

V případě prokázání viny hrozí mužům až desetiletý trest odnětí svobody, přičemž u mladistvých se zpravidla ukládá poloviční trestní sazba.
Lenka Javorková, krajská policejní mluvčí

Policisté mladíky zadrželi minulý týden v jejich bydlišti. Obvinění jsou z loupeže, krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody. „V případě prokázání viny hrozí mužům až desetiletý trest odnětí svobody, přičemž u mladistvých se zpravidla ukládá poloviční trestní sazba, uvedla mluvčí. Mladíci peníze utratili a věci prodali, policisté zajistili jen několik věcí včetně církevních předmětů. Kriminalisté na případu nadále pracují a prověřují další trestnou činnost obviněných. Počet napadených objektů totiž není konečný,“ uvedla Javorková.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související