Zdražení jízdného, které navrhl dopravní podnik, neprojde. Shodují se Otrokovice i Zlín

Jízdné v MHD ve Zlíně a Otrokovicích nezdraží. S návrhem růstu cen, se kterým přišla Dopravní společnost Zlín-Otrokovice, nesouhlasí vedení radnic obou měst.

Jízdné v městské hromadné dopravě ve Zlíně a Otrokovicích se zdražovat nebude. S návrhem dopravního podniku, aby se cena jízdenky zvedla ze současných dvanácti na 15 korun, nesouhlasí vedení radnic obou měst. Současně dopravní společnost navrhla také zvýšení doby platnosti jízdních dokladů z dvaceti minut na půl hodinu.

„Já jezdím na kole. Ale pokud využiju MHD, tak když je nepříznivé počasí, z Otrokovic-Kvítkovic do Zlína a to mi vyjde akorát dvacet minut. Takže to mi zcela vyhovuje, protože jinak bych zaplatila víc peněz,“ říká jedna z cestujících na zastávce MHD v centru Zlína.

Primátor Zlína Jiří Korec (ANO) a starostka Otrokovic Hana Večerková (ANO) ve studiu ČRo Zlín

Návrh tříkorunového zdražení jízdenky se nelíbí ani vedení radnic Zlína a Otrokovic, kde MHD dopravní společnost zajišťuje. Otrokovice návrh projednají na středečním zastupitelstvu. Podle otrokovické starostky Hany Večerkové z hnutí ANO, ale zdražení přes zastupitelstvo neprojde.

„Dostali jsme písemnou žádost v závěru listopadu, ve které dopravní společnost navrhla zvýšení cen jízdného. A toto jsme tedy projednali na jednání rady a ve středu ji projedná zastupitelstvo,“ uvedla.

Nový návrh na nárůst cen jízdného MHD se nelíbí ani primátorovi Zlína z hnutí ANO Jiřímu Korcovi. I když města jízdenky na městskou dopravu dotují. Zdražení by tak Zlínu i Otrokovicím přineslo úsporu.

Čtěte také

„My jsme se tím zabývali na radě, ale vzhledem k tomu, že bychom tím ušetřili ze 140 asi pět milionů korun, tak jsme jednoznačně řekli, že to nemá smysl řešit a tím jsme to uzavřeli,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín Jiří Korec.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice se k návrhu vyjadřovat nechtěla. Podle zlínského primátora by v budoucnu kvůli narůstajícím cenám elektřiny, pohonných hmot nebo mezd ke zdražení jízdného dojít mohlo. V letošním roce to ale nepředpokládá. Odporovalo by to totiž plánům udržitelné městské mobility. Na jejím základě se města snaží motivovat obyvatele k využívání MHD na úkor osobních aut.

Celý rozhovor s Jiřím Korcem a Hanou Večerkovou si poslechněte v záznamu rozhovoru.

autoři: Lukáš Veselý , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související