Z 12 na 15 korun. Otrokovičtí radní zamítli zdražení jízdného MHD. Teď rozhodne zastupitelstvo

20. leden 2020 06:10

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice doručila otrokovické radnici návrh na zvýšení tarifu MHD. Aby k němu došlo, muselo by návrh odsouhlasit otrokovické zastupitelstvo.

Návrh Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO) spočíval ve zvýšení cen pro jednotlivé jízdy z 12 korun na 15 korun. Jízdenka by se zároveň změnila z nepřestupné na přestupnou, prodloužila by se její platnost z 20 minut na 30 minut a o víkendech a státních svátcích na 40 minut. Jednotlivé jízdenky využívá cca 15 % cestujících.

Zdražení by se týkalo ale i časových kuponů. Průměrné zvýšení cen u těchto tarifů bylo v rozmezí od 3 do 15 procent.
Romana Stehlíková, mluvčí otrokovické radnice

„Zdražení by se týkalo ale i časových kuponů. Průměrné zvýšení cen u těchto tarifů bylo v rozmezí od 3 do 15 procent,“ upřesnila mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková. Zvýšení cen by se netýkalo pouze ročních Senior pasů a Junior pasů.

Ve středu 15. ledna 2020 se uskutečnilo jednání Rady města Otrokovice, kde byl předložen návrh DSZO.

Čtěte také

„S tímto návrhem městští radní nesouhlasili, a toto stanovisko bude předloženo k projednání na zasedání Zastupitelstva města Otrokovice, které se bude konat 29. ledna 2020,“ uvedla mluvčí. Tam bude o návrhu definitivně rozhodnuto.

„Chceme i nadále podporovat ekologičtější veřejnou hromadnou dopravu na úkor používání osobních vozidel. Otrokovičané využívají v rámci našeho města zejména nepřestupné dvanáctikorunové jízdenky pro cestování linkou 55. Cena této jízdenky mi přijde adekvátní pro přemístění z jedné části Otrokovic do druhé,“ vysvětlila své stanovisko starostka Otrokovic Hana Večerková z hnutí ANO.

V současné době nabízí DSZO několik typů jízdného. Nejčastěji se prodávají jednotlivé jízdenky a od roku 2014 je možné zakoupit jízdenku přes SMS. Dále pak předplatné nepřenosné kupony MHD, žákovské kupony a v roce 2018 byly zavedeny Junior pasy. Cestující mají také možnost zakoupit jízdenky umožňující kombinovat cestu vlakem i MHD.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související