Krajské hasiče nyní zaměstnávají požáry z pálení trávy, jen za poslední víkend vyjížděli čtrnáctkrát

15. březen 2022 16:34

U vysokého počtu požárů trávy v posledních dnech zasahovali hasiči ve Zlínském kraji. Mezi příčiny často patří neopatrnost a nedbalost lidí.

Ve Zlínském kraji přibývá požárů v přírodě a na zahradách. Kvůli hezkému počasí začínají totiž lidé častěji pálit listí, klestí nebo trávu. Jen za poslední víkend (12. až 13. března) proto museli hasiči k těmto případům vyjíždět čtrnáckrát.

Za jakých podmínek mohou lidé pálit trávu nebo klestí

Kontrolovaně pálit biologický odpad ze zahrad mohou lidé za podmínek vyhlášek a zákonů obcí. Obecně platí, že pálit klestí nebo trávu by lidé neměli za silného větru a extrémního sucha, oheň by pak měli udržovat v bezpečném ohništi, 50 m od okraje lesa nebo předmětů, které jsou hořlavé. Poté by vše měli uhasit vodou nebo zeminou.

Lidé nemusí pálení biologického odpadu hlásit, to ale neplatí pro podnikatele. Ti jsou povinni plánované pálení oznámit. Hasiči to ale doporučují všem. Ohlásit pálení je nejvhodnější na webových stránkách příslušného hasičsckého záchranného sboru kraje.

Plošné vypalování porostů a trávy je zakázáno!

Tresty za nelegální vypalování

Na nelegální vypalování trávy hrozí jednotlivcům pokuta 25 tisíc korun, firmám až půl milionu korun. Další postihy mohou vyplývat z lokálních vyhlášek jednotlivých obcí.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související