Pekařství ve Zlínském kraji budou muset zdražit své výrobky

15. březen 2022 12:00

Rostoucí ceny nafty, energií nebo třeba potravin ovlivňují také pekárenský průmysl. Pekařství ve Zlínském kraji se zatím snaží své produkty nezdražovat, situace je ale podle nich neúnosná.

Pekařství ve Zlínském kraji budou muset zdražit své výrobky. Můžou za to rostoucí ceny nafty, energií nebo surovin, které firmy potřebují.

Podle Aleše Svobody z pekařství Svoboda Březík rostou také ceny surovin, a to například mouky. Ta už v minulém roce zdražila o čtyři koruny na kilogram a podle Svobody ji čeká podobné zdražení i letos. Nicméně zvyšuje se například i cena oleje. To vše se musí promítnout i do ceny výrobků, protože jinak budou pekařství ve ztrátě.

To nyní řeší například i pekárna Bachan. Podle jejího jednatele Antonína Bachana už nyní musí splácení některých faktur odkládat.

O kolik se pekárenské produkty zdraží?

Podle Antonína Bachana z pekárny Bachan se ceny pečiva zvýší desítky procent. Čas zdražování se sice pokouší oddálit, co nejvíc to jde, nicméně to podle něj v této situaci bude opravdu nutné. Pravděpodobné je podle Antonína Bachana i to, že část menších pekáren svou výrobu kvůli neudržitelným cenám úplně zastaví.

Podobně to vidí i Aleš Svoboda z pekařství Svoboda Březík. Podle něj bude zdražování asi potřeba rozdělit do několika vln. Nejprve tedy pravděpodobně zdraží o deset procent, a poté bude následovat další nárůst cen.

Všichni dotázaní se ale shodli na tom, že určitě nebudou zdražovat více než musí. U pečiva se podle nich zvyšují ceny, až když se pekárny dostávají do hraniční situace a přestávají na sebe vydělávat.  Zákazníci to totiž nepřijímají dobře a nakupují pak méně. Výrazně zdražovat se proto pekařství bojí.

autoři: Roman Verner , Tereza Cedidlová , Petr Uhřík , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související