Když nemůžeš pomoct, neubliž - to je základ, říká moderátorka Tereza Pergnerová

Téma pomoci souvisí se ženou, která je známá pro svou empatii. Řeč je o moderátorce Tereze Pergnerové, která v roce 2019 založila nadační fond nesoucí její jméno. Jožka Kubáník ji prostřednictvím zprávy na sociální síti pozval do svého pořadu a Tereza jeho prosbu o pomoc pochopitelně vyslyšela.

Tereza se pokládá za intuitivního člověka a říká, že mnoho věcí se děje samospádem tak, jak mají. Reaguje na všechny žádosti o pomoc, které jí dorazí. „Snažím se odpovědět, byť i s nějakým zpožděním, nebo aspoň nahrát hlasovou zprávu. Považuji to za důležité. Nejsme bezejmenní lidé, každý si s sebou nese nějakou informaci, nějaký prožitek. I když se někdy ty zprávy nahromadí, pořád mám vnitřně pocit, že musím, chci a potřebuji odpovědět,“ dodává známá moderátorka.

Kromě moderování se Tereza Pergnerová zajímá o psychologii: „Ráda o lidech přemýšlím. Je to dané i tím, že jsem v určitých etapách musela hodně přemýšlet o sobě, o nějaké struktuře osobnosti.“ Na základě toho si uvědomila svou sílu, mantinely i rezervy a dodává, že se jí s tímto náhledem na život dobře žije. Psychologii chtěla v dospělosti i studovat. Postupu v této oblasti bohužel zamezila její revolta v mládí, kdy nezvládla maturitu. „Pro mě jsou tyto brány zřejmě uzavřeny, ale nicméně člověčina a lidskost je mi blízká. Je to krásné téma, ale jsem veliký laik,“ uzavírá Tereza téma psychologie.

Jak bylo nastíněno, ostatním lidem Tereza Pergnerová pomáhá velmi ráda. Ne vždy se ale taková pomoc setká s úspěchem a Tereza o tom ví své: „Někdy člověk vstupuje do určité situace zbrkle, ona se potom vyvíjí úplně jiným směrem. Ale nezlobím se a necítím se v té situaci podvedená. Patří to k tomu a je to vývoj, nerada lidi soudím. A je to velké přání, aby lidi nesoudili mě.“

S prospěcháři se dle svých slov možná někdy díky svému nadačnímu fondu potkala. Je ale názoru, že motivace člověka je vždy něčím podmíněná. „Nemusíme slyšet na všechny výzvy a prosby. Ale určitě nemusíme přilévat do ohně. Když nemůžeš pomoct, neubliž, to je základ. Svět není ideální, ale pořád to stojí za to,“ říká Tereza Pergnerová.

Jak vnímá Tereza Pergnerová empatii? Co podle ní formuje tendenci člověka pomáhat? Proč založila nadační fond a komu pomáhá? S jakými lidskými příběhy se setkala? Všechny odpovědi se dozvíte v záznamu rozhovoru, ve kterém si s Jožkou Kubáníkem povídala především o pomoci a pomáhání.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související