Kde nejlépe třídí odpad? Už potřetí soutěž vyhrálo Uherské Hradiště, uspěly i Šumice

Uherské Hradiště zvítězilo potřetí za sebou v soutěži v třídění odpadů. Mezi menšími obcemi uspěly Šumice, Kateřinice a Bořenovice.

Soutěž Keramická popelnice hodnotí množství vytříděného komunálního odpadu v jednotlivých městech. Hlavním ukazatelem je množství vytříděného plastu, papíru, skla, nápojového kartonu a kovu na jednoho občana v kilogramech.

"Opakované vítězství v soutěži už není náhoda, ale důkaz, že třídíme skutečně dobře," řekl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Město Uherské Hradiště se snaží občany v třídění odpadu podporovat. Zpracovává projekty na opravy kontejnerových stání, snaží se doplňovat dostatečné množství barevných popelnic na třídění odpadu. Ne vždy se to daří z kapacitních důvodů jednotlivých kontejnerových stání a neustále rostoucímu množství plastového odpadu z domácností.

Není možné dál čekat. Uherské Hradiště opraví za 33,1 milionu sportoviště na sídlišti Mojmír

Hřiště na sídlišti Mojmír

Lidé se mohou těšit na travnaté fotbalové hřiště, atletický ovál a sektory a dvě víceúčelová tartanová hřiště.

"Proto byl úspěšně zaveden pytlový svoz plastu, který je prováděn v zástavbě rodinných domů všech městských částí Uherského Hradiště, a to jednou měsíčně, vždy první středu v měsíci," řekl člen rady města František Elfmark.

Další aktivitou na poli třídění odpadu je bezplatné vydávání sady tašek na třídění odpadů. Jedna sada obsahuje 3 ks tašek; modrou na sběr papíru, zelenou na sběr skla a žlutou na sběr plastů.

Lidé ve Zlínském kraji jsou nejlepší v Česku republice v tom, jak třídí papír, sklo či plasty. Vyplývá to ze zveřejněných dat Českého statistického úřadu.

Podíl odděleně sbíraných složek, jako je papír, sklo či plasty, byl v kraji 19,9 procenta, republikový průměr byl 14,5 procenta.

Související