Kde je valašský medvěd? Fotopast ho měla zachytit na Slovensku, další šelma se objevila u Ostravice

Ochránci prověřují další informace o výskytu medvědů.

Medvěd na Valašsku se už několik dnů neobjevil, nezpůsobil žádné škody. A členové odchytového týmu prověřují informace o tom, že ho zachytila fotopast už na slovenské straně hranice.

Obce Ostravice, která je v Moravskoslezském kraji, vydala navíc dnes ráno varování, podle kterého se medvěd objevil na rozhraní obce Ostravice a Čeladné. Šelmu také zachytila fotopast v noci na dnešek v oblasti Smrku.

Jde však s největší pravděpodobností o jineho medvěda než toho, který škodil na Valašsku.

Jak získat odškodnění za medvědí útok? Chovatelé si v Beskydech stěžují na zdlouhavý postup, dostanou tisíce korun

Medvěd u Doubrav

Vsetínské samoty v posledních dnech obchází medvěd.

Krajští úředníci už přitom přijali pětadvacet žádostí o náhradu škod. Žádosti musí schválit ministerstvo financí. Šelma svým netypickým chováním zlikvidovala téměř šedesát zvířat a deset včelstev, říká mluvčí Zlínského kraje Adéla Kousalová.

Podle Milana Orálka medvěd v posledním době žádnou škodu nenapáchal. I tak by měli být chovatelé obezřetní.

Obvyklá cena ve Zlínském kraji je 3 500 korun za ovci. Částka se může v jiných lokalitách lišit. Vyhláška říká, že to má být cena v místě obvyklá.

Ať už jde o roztrhanou ovci, krávu nebo rozbitý včelín. Pokud ale má chovatel doklad o nákupu strženého zvířete, proplatí mu stát doloženou cenu.

Chovatelé musí ohlásit událost co nejdříve, nejpozději však do čtyřiceti osmi hodin. A to nejlépe místně příslušnému orgánu ochrany přírody. To je třeba na správě Chráněné krajinné oblasti nebo na odboru životního prostředí úřadu obce s rozšířenou působností.

Místo musí také být co nejrychleji ohledáno odborníky. Po zjištění škody by měl chovatel zajistit stopy, trus, případně chlupy šelmy zachycené na ohradě. Je dobré vše nafotit třeba na mobil. A to včetně mrtvých a poraněných zvířat a místa, kde k útoku došlo.

Spustit audio

Související