Ryby z klece sežraly kočky. Medvěd je skrytý v lesích v Karlovickém údolí

Odchytová klec na medvěda, který se potuluje od září po Zlínském kraji, zůstává stále prázdná.

Šelma je v lesích v Karlovickém údolí na Vsetínsku. Ochránci přírody proto o víkendu vytvořili nové pachové stopy a do klece přidali také jablka a med.

Původně byla uvnitř klece také návnada z ryb, podle člena odchytového týmu Milana Orálka ji ale medvědovi snědly toulavé kočky.

Valašský medvěd se toulá po krajině už od září. Vyzkoušejte si, co všechno o těchto šelmách víte

Medvěd zachycený fotopastí na Velkém Javorníku

Mladý, asi čtyřletý medvěd na Valašsku zabil asi tři desítky ovcí, kozy a kohouta a zničil úly. Pohybuje se po velkém území. Starší medvědi mají svá teritoria a lidé o zvířeti často neví. Medvěd, který se nyní pohybuje v kraji, se však chová netypicky, chodí do blízkosti lidských obydlí a ztrácí plachost.

„Nám to nevadí, klec se tak zapojí do přírody a zvířata si na ni zvyknou,“ řekl Orálek.

Ochránci přírody také chtějí nechat vyrobit další odchytové klece na medvěda. Ideální by byly dvě až tři další klece. Zvýšila by se tím pravděpodobnost odchytu medvěda.

Ochránci přírody nyní budou zjišťovat, zda je reálné rychle vyrobit stejné klece a kolik by to stálo peněz. Podle Orálka by je později bylo možné využívat jako transportní klece. Kraj již dříve nabízel k odchytu medvěda klece, které použil na divoká prasata při prasečím moru, podle Orálka jsou však tyto klece nepoužitelné.

Nevyšla zatím ani varianta s veterinářem, který by ho uspal střelou z narkotizační pušky. Veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové na medvěda nenarazil a v pátek z Valašska odjel.

Mladý medvěd se potuluje po Zlínském kraji od září. Zabil asi čtyři desítky ovcí, také kozy, kohouta a králíka, ničil včelíny. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem belgická zoologická zahrada.

autor: Gabriela Hykl

Související