Střelec si tipuje místo, kde by bylo možné medvěda uspat. Z Brna na Valašsko přiváží transportní klec

Na medvěda už číhá v okolí Karolinky na Vsetínsku střelec s uspávací puškou.

Odborníkovi na odchyt velkých šelem ze Safari parku ve Dvoře Králové Zdeňku Pavlačíkovi pomáhají místní myslivci. Hledají s ním v lese ve vsetínských Beskydech vhodný posed.

Nástřel bude provádět přibližně ze třiceti metrů. Lovu chce věnovat celý týden.

"Zkusíme vytipovat místo, jestli někde bude spatřen nebo udělá škodu, podle toho bych se přemísťoval," uvedl Pavlačík

Na Vsetínsko už hasiči přepravují z Brna také transportní klec, kterou použijí pro případný převoz šelmy do Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Rozovech u Temelína.

Medvěd se chytat bude, rozhodl kraj. Klec budou přesouvat hasiči, šelma může skončit v Belgii

Klec pro odchyt medvěda na Vsetínsku

Vedení Zlínského kraje dnes schválilo odchyt medvěda.

Krajský výbor pro životní prostředí usiluje kvůli výskytu medvěda ve Zlínském kraji o změnu zákona. V mimořádných případech by úřady na jeho základě mohly okamžitě nařídit odstřel zvířete, pokud se ukáže, že je nebezpečné pro člověka. ČTK to dnes řekl Ivan Mařák (KSČM), předseda výboru pro životní prostředí, územní plánování, zemědělství a rozvoj venkova zastupitelstva Zlínského kraje.

Mladý, asi čtyřletý medvěd v regionu již zabil minimálně tři desítky ovcí, kozy, králíka a kohouta a zničil úly. Dříve hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) mluvil o možnosti odstřelu. Ukázalo se však, že medvěda je v případě odchytu kam umístit, dočasně by mohl být v záchranné stanici u Temelína, kterou provozuje zoo v Hluboké nad Vltavou. O zvíře také projevila zájem zoologická zahrada z Belgie.

autor: Gabriela Hykl | zdroj: ČTK

Související