Míša z Brodské a putující tulák. Porovnali jsme situaci dvou valašských medvědů

Míša z Brodské se nebál světla a ani ohně. Ani medvěd, který putuje po Valašsku, není podle Orálka plachý, lidí se nebojí

Odstřel zatím není povolený a tak se ochránci přírody nevzdávají naděje na jeho záchranu. Není to poprvé, co chtějí dostat do klece velkou šelmu.

V roce 2001 dostali do klece Míšu z Brodské.  Zvířeti se ale po odchytu podařilo utéct z karantény v chomutovském zooparku a na útěku ho pracovník zoo zastřelil.

Oba medvědi jsou si v něčem podobní, polapit toho současného bude ale podle ochranářů mnohem složitější.

Nechte medvěda žít, požadují tisíce lidí. Padl hlavní argument pro jeho odstřel, říká šéf ZOO v Táboře

Medvěd zachycený ve fotopasti u Valašské Polanky

Odchytová klec se uzavře, čeká se na zájemce o medvěda.

Míša z Brodské lovil zpočátku králíky a menší zvířata, ten nynější se zaměřil na ovce. „On se učí lovit, ovce zabíjí, nežere,“ říká Milan Orálek.z Českého svazu ochránců přírody.

Míša z Brodské se nebál světla a ani ohně. Ani medvěd, který putuje po Valašsku, není podle Orálka plachý, lidí se nebojí. „Jednou z variant je to, že ho odehnala matka a vyrůstá a učí se sám. Druhou variantou je to, že byl také v zajetí,“ říká ochranář.

Míša z Brodské měl menší pole působnosti, i tak trvalo tři týdny, než se ho podařilo chytit. „Tehdy by to bylo lépe zorganizováno. Hned byla vytvořena odchytová skupina,“ říká Orálek.

„Nechali jsme zkazit dvě stě kilo masa, to jsme roznesli po terénu, tahali jsme je po lese, jak burlaci. Díky tomu jsme Míšu z Brodské nalákali,“ dodal Orálek.

Nyní bude odchyt těžší, medvěd se pohybuje na mnohem větší ploše. „Uvítali bychom využití vrtulníku a uspání narkotizační střelou,“ říká Milan Orálek.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související