Medvěd se chytat bude, rozhodl kraj. Klec budou přesouvat hasiči, šelma může skončit v Belgii

Vedení Zlínského kraje dnes schválilo odchyt medvěda.

Ochránci přírody mohou odchytit medvěda, který škodí ve Zlínském kraji. Dnes se na tom shodli zástupci ministerstva životního prostředí, vedení kraje a ekologové.

Zatím tak padla varianta s odstřelem medvěda.

Podle hejtmana Jiřího Čunka z KDU-ČSL nemůžou s odchytem čekat na schválení výjimky, jde o případ krajní nouze. Klec budou na náklady krajského úřadu přesouvat hasiči. A k monirování pohybu medvěda je podle Čunka možné využít policejní vrtulník.

Míša z Brodské a putující tulák. Porovnali jsme situaci dvou valašských medvědů

Medvěd zachycený fotopastí na Velkém Javorníku

Míša z Brodské se nebál světla a ani ohně. Ani medvěd, který putuje po Valašsku, není podle Orálka plachý, lidí se nebojí

Michal Bojda z hnutí Duha dnes řekl, že ještě dnes se otevře odchytová klec umístěná minulý týden v blízkosti obcí Oznice, Bystřička, Jarcová a Jablůnka na Vsetínsku, v jejichž okolí se medvěd dříve pohyboval. "Budeme v terénu hledat znaky medvěda a případně klec přesuneme na vhodnější místo," uvedl Bojda.

O medvěda projevila zájem jedna zoologická zahrada z Belgie. Kontakt zprostředkovává zoo v Táboře, která oslovila asi 300 evropských zoo, zda by medvěda nechtěly.

"Tento týden jsme oslovili zhruba 300 zoologických zahrad z celé Evropy a na základě té výzvy se nám přihlásila jedna konkrétní zoologická zahrada v Belgii, že by o medvěda měla za určitých podmínek zájem. Jsme v dalším jednání, poslední e-mailová komunikace proběhla dnes. Zatím není žádná smlouva podepsaná ani finální dohoda není, ale je to na dobré cestě," řekl mluvčí táborské zoo Filip Sušanka.

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související