Medvěd dostal měsíc a půl času, chytat se nesmí. Ochranáři kritizují chovatele, nezabezpečují si svoje ovce

Proti potulujícímu se medvědovi na Vsetínsku zatím nikdo nesmí zasahovat.

Je nutné počkat, až začne platit potřebné povolení k jeho odchytu nebo odlovu pro celé území kraje. Zvíře od září zabilo zhruba tři desítky ovcí a žádostí o náhradu škody přibývá.

Podle vedoucího odboru životního prostředí Zlínského Kraje Alana Urce začne povolení platit zřejmě až za několik týdnů. „Do doby, než bude povolení platné, není možné žádné opatření dělat,“ uvedl Urc s tím, že řízení může trvat měsíc a půl.

Uloží se medvěd k zimnímu spánku? Těžko odhadovat, chová se nezvykle, záleží i na počasí

Medvěd zachycený ve fotopasti u Valašské Polanky

Odstřelit medvěd není vůbec jednoduché, říkají myslivci.

Podle Milana Orálka z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí musí chovatelé svoje ovce lépe zabezpečit. „Jsou nezodpovědní, starostové vyhlásili, že mají na noc ovce zavřít do chléva. Osmdesát procent z těch, kteří utrpěli škodu, to neudělalo,“ říká Orálek.

Ochranáři už kvůli chybějímu povolení zavřeli past, kterou minulý čtvrtek nastražili k odchytu medvěda toulajícího se Valašskem a Hostýnskými vrchy.

Medvěd zabil zhruba tři desítky ovcí, také kozy a kohouta, zničilo úly a žádostí o náhradu škody přibývá. Na odboru životního prostředí ve Vsetíně dosud evidují 11 žádostí, odhadem jde o desítky tisíc korun.

Spustit audio

Související