K zubaři v Holešově? Velký problém, lidé musí jezdit i desítky kilometrů

V některých regionech Zlínského kraje nejsou zubaři. Problémy jsou ve Vsetíně, Holešově nebo na Slavičínsku.

Jen za loňský rok zavřelo v kraji ordinace osm stomatologů, praxe se chystají ukončit i další lékaři. Špatná je situace v Holešově. Žije tam asi dvanáct tisíc lidí.

A za poslední dobu ve městě ukončily činnost tři ordinace. Jedna zubařka zemřela, další odešla a Karel Vybíral ukončil praxi k poslednímu prosinci loňského roku. Náhradu za sebe ale nesehnal. „Měl jsem čtyři zájemce, s nikým jsem se ale nedohodl,“ říká Vybíral.

Zubaři nechtějí pojišťovny

Hlavním důvodem bylo to, že zubaři nechtěli ošetřovat pacienty přes pojišťovny, ale požadovali přímé platby od lidí.

Lidé z Holešova tak jezdí za zubním ošetřením do Hranic na Moravě, Přerova, nebo Zlína.

Problém je, že pojišťovny mohou zasáhnout jen v případě, že pacient nemůže v dojezdové vzdálenosti pětatřiceti minut osobním autem od svého trvalého bydliště nového zubaře najít.

Movitějších pacientů stačí méně

Početně zubařů sice v kraji neubývá, ale preferují právě stále častěji přímé platby od pacientů. To jde ale snadněji ve větších městech.

Zubař Karel Vybíral z Holešova měl v kartotéce přes dva tisíce pacientů, u kterých ošetření hradilo jejich zdravotní pojištění. Pokud ale někdo získá movitější klientelu, která platí hotově, pak stačí takovému zubaři pět nebo šest stovek pacientů.

Podle Petra Drbala z České stomatologické komory by právě v těchto případech mohly zasáhnout pojišťovny. Ty by měly dávat smlouvy lékařům, kteří chtějí ordinovat v menších městech.

autor: pes

Související