Jeho živou vodou je práce. Miroslav Zikmund slaví 99 let

14. únor 2018

Cestovatel a dokumentarista Miroslav Zikmund dnes slaví 99 let. Díky jeho výpravám s Jiřím Hanzelkou se lidé podívali za hranice komunistického Československa.

Po smrti svého přítele Miroslav Zikmund pokračoval v psaní knih a natáčení dokumentů. Stále tak třeba pomáhá s evidencí rozsáhlého archivu, který věnoval zlínskému Muzeu jihovýchodní Moravy. „Evidujeme a třídíme je podle oblastí. Miroslav Zikmund nám hodně pomáhá,“ říká Magdalena Preiningerová z archivu H+Z.

Překvapilo ji, s jakou vervou se Miroslav Zikmund ještě nyní vložil do mapování historie svého rodu.

Miroslav Zikmund nedávno také spolupracoval na knize nazvané Zikmund a Hanzelka, S Tatrou kolem světa a na knižním vydání úspěšného filmu Století Miroslava Zikmunda.

"Upřímně řečeno, strávil jsem nad touto knihou mnoho dnů a týdnů a skoro jsem si při té práci zničil oči. Velmi se mi ulevilo a jsem rád, že nic dalšího psát nemusím," řekl loni v listopadu při představení knihy Století Miroslava Zikmunda.

Představení nové knihy Miroslava Zikmunda

To bylo poslední veřejné vystoupení slavného cestovatele. Ten už odmítá další žádosti o rozhovor. Říká, že řekl všechno. „Už žádný rozhovor,“ dodává s úsměvem Miroslav Zikmund.

„Jeho živou vodou je práce. Často jsme se ho snažili brzdit, on naopak vždy jel na nejvyšší obrátky,” popsal spolupráci loni v listopadu v Radiožurnálu dokumentarista Petr Horký

„Mnohokrát jsme spolu vedli debaty o chodu světa, mnohokrát jsme se bavili o ženských. Mnohokrát jsme debatovali o budoucnosti naší země a mnohokrát jsme řešili to, že nás naštval společný známý,” vzpomíná Horký s úsměvem.

Miroslav Zikmund i Jiří Hanzelka mají řadu vyznamenání a dalších poct, vznikly o nich filmy. Mimo jiné právě snímek Století Miroslava Zikmunda od cestovatele a dokumentaristy Petra Horkého, který je osobitým pohledem na dějiny dvacátého století Zikmundovýma očima.

V roce 1993 dostali Hanzelka se Zikmundem Cenu Egona Erwina Kische a v roce 1999 jim prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. V roce 2014 prezident Miloš Zeman vyznamenal Zikmunda Řádem Tomáše Gariggua Masaryka.

Miroslav Zikmund se narodil 14. února 1919 v Plzni. Na Vysoké obchodní škole se seznámil s Jiřím Hanzelkou. První plány na cestu kolem světa začali spřádat již v roce 1938, válka je odsunula. V přípravách na cestu neustali, učili se jazyky, Zikmund jich nakonec ovládl osm, Hanzelka čtyři. Po válce se jim podařilo přesvědčit ministerské úředníky i vedení automobilky Tatra pro svůj plán. Na svou první cestu vyrazili 22. dubna 1947 v osobním voze Tatra 87.

autoři: rv , Tomáš Fránek

Související