Vila Miroslava Zikmunda měla ve svých útrobách vzkaz z doby jejího vzniku

27. únor 2021

Vedle Baťova památníku a Baťova mrakodrapu je vila cestovatele Miroslava Zikmunda třetí nejdůležitější stavbou ve Zlíně. V rozhovoru s Pavlem Vackem to řekl architekt Petr Všetečka, který povede rekonstrukci této zajímavé vily.

Čtěte také

Na počest sto druhých narozenin světově uznávaného zlínského cestovatele Miroslava Zikmunda vznikl Nadační fond Zikmundova vila. Posláním nové instituce bude především péče o tuto kulturní památku, ale také zvyšování povědomí o jejích tvůrcích a obyvatelích.

V plánu je i zpřístupnění objektu veřejnosti. Rekonstrukci povede architekt Petr Všetečka. V rozhovoru s Pavlem Vackem hovořil i o listině, kterou měl tento dům v útrobách,  o obnově a budoucí podobě této vily.

Podle Petra Všetečky by dům měl zůstat v podobě, v jaké jej cestovatel obýval. "Každodennost by měla být patrná, člověk by měl mít pocit, že je na návštěvě, ne v muzeu," uvedl při slavnostním zahájení činnosti Nadačního fondu Zikmundova vila Všetečka. V rozhovoru pro Český rozhlas Zlín dodal: „Ten dům je dokonalý tak, jak je“.

Spustit audio

Související