Jedna porce vám zaručeně nebude stačit! Uvařte si česnekovou krémovou polévku

Česneková krémová – to je název dnešního receptu, polévky, která je tak dobrá, že vám jedna porce zaručeně nebude stačit.

Recept opravdu uvádí dvě paličky, ale samozřejmě záleží na síle česneku. Tu se snažte odhadnout ještě před vařením. Poznáte to hlavně podle šťavnatosti česneku a intenzity jeho vůně. Když je česnek sušší a tolik nevoní, možná budete muset i dalších pár stroužků přidat.

Polévku můžete snadno zvládnout i ve veganské verzi – máslo nahradíte olivovým olejem a kravské mléko zase mlékem rostlinným.

Budete potřebovat:

  • 2 velké lžíce másla
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 1 velkou cibule
  • 2 paličky česneku (cca 25 stroužků)
  • 3 snítky čerstvého tymiánu (nebo podle chuti sušený)
  • 4 střední brambory
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • sůl a bílý mletý pepř
  • máslo a pečivo na krutóny
  • čerstvou hladkolistou petrželka a tymián na zdobení

Postup:

Cibuli oloupete, nakrájíte najemno a na másle s olejem opečete doměkka. Česnek oloupete, zbavíte ho klíčků a prolisujete ho zvlášť do misky. K cibuli přidáte připravený česnek a čerstvý tymián bez stonků a opékáte asi minutu a půl, dokud se česnek nerozvoní. Pozor, nesmí se připálit, mohl by zhořknout!

Takhle připravenou směs zalijete vývarem, přidáte oloupané brambory nakrájené na menší kostky, sůl a pepř podle chuti. Na středním plameni vaříte asi 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Obsah hrnce následně rozmixujte do jemné konzistence a začněte přidávat mléko. Záleží na tom, jestli máte radši hustší nebo tekutější konzistenci.

Na závěr polévku ochutíte solí a pepřem. Pečivo nakrájejte na kostičky a opečte dozlatova na másle. Porci před servírováním ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou, krutóny a tymiánem.

Související

  • Květáková polévka s kešu oříšky

    Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.

  • Polévka z černého kořene

    Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.

  • Celerovo-hříbková polévka

    Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.