Květáková polévka s kešu oříšky

Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.

Květák patří mezi nejzdravější zeleninu. A to kromě jiného také proto, že je dobrým zdrojem vitamínu C. Jeho dostatečné množství v něm zůstává i po krátkém povaření.

Co budete potřebovat:

  • 1 květák
  • 100 g kešu oříšků
  • 2 litry vody
  • 2 lžíce rozpuštěného másla 
  • 2 plátky čerstvého zázvoru
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžičku muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl, pepř a hrst čerstvé nasekané petrželky na ozdobení

Postup:

  1. Kešu oříšky si den dopředu namočíme.
  2. Květák omyjeme a rozdělíme na růžičky.
  3. Rozehřejeme kastrol a dáme do něj máslo.
  4. Květák krátce restujeme.
  5. Poté přidáme zázvor a také rozlámaný bujon.
  6. Zalijeme vodou, promícháme a necháme vařit.
  7. Až se květák uvaří, přidáme citronovou šťávu, kurkumu a také scezené kešu oříšky.
  8. Opět necháme krátce povařit.
  9. Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme majoránkou, muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  10. Podáváme ozdobené petrželkou.

Související

  • Cizrnový guláš

    V pátečním Apetýtu vybíráme opět z receptů bez masa. Tentokrát budete potřebovat cizrnu.

  • Brynzový koláč

    Za čtvrtečním receptem Apetýtu míříme na Slovensko. Nabídneme vám slaný moučník. Je jednoduchý a bude vám chutnat, ať už teplý, nebo druhý den na studeno.

  • Kapustové karbanátky se sýrem

    V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.