Cizrnový guláš

V pátečním Apetýtu vybíráme opět z receptů bez masa. Tentokrát budete potřebovat cizrnu.

Cizrnu pěstovaly už starověké civilizace. Do severní Evropy se pak dostala ve středověku. Od 15. století se stala běžnou venkovskou potravinou a postupně následně uspěla i v kuchyních měšťanů, ve kterých do té doby vedlo především maso.

My jsme pro vás vybrali recept na cizrnový guláš.

Potřebujete:

  • 100 g cizrny
  • 3 větší brambory
  • 1 cibuli
  • zeleninový bujón (nebo lze použít silný zeleninový vývar)
  • kmín, bobkový list a nové koření
  • sladkou i pálivou papriku
  • sůl
  • olej
  • trochu hladké mouky

Postup:

  1. Cizrnu namočíme přes noc.
  2. Druhý den slijeme vodu a dáme čerstvou.
  3. V té pak cizrnu uvaříme do poloměka (trvá to asi 45 minut).
  4. Následně rozehřejeme hlubší pánev s olejem.
  5. Dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
  6. A poté také nadrobno nakrájené brambory. Okořeníme polévkovou lžící pálivé a sladké papriky (pokud chceme velmi pálivou chuť, dáme více pálivé papriky).
  7. Promícháme a zaprášíme moukou a podlijeme horkou vodou.
  8. Osolíme a přidáme i další připravené koření a také zeleninový bujón.
  9. Po chvíli přidáme scezenou cizrnu a vaříme do změknutí brambor.
  10. Podle chuti můžeme ještě dohustit moukou rozmíchanou v troše vody.
  11. Podáváme s pečivem.

Související

  • Plněná rajčátka

    Možná i vy bojujete s plýtváním v kuchyni. Zbylo-li vám mleté maso a máte-li bohatou úrodu rajčat, je právě pro vás určen dnešní recept.

  • Řecká pomazánka ze žlutého hrachu

    V Apetýtu pro vás i dnes máme tip na pomazánku. Tentokrát k ní budeme potřebovat žlutý půlený hrách. Jde totiž o řeckou pomazánku zvanou fava.

  • Belgická bramborová polévka

    Každý pátek vám nabízíme jednu polévkovou inspiraci, dnes se za ní vydáme do Belgie.