Polévka z černého kořene
Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.
Rádi zde v sezóně vítají cyklisty, které láká pohádkový areál zámku Lednice a jeho okolí nebo tajemství templářských sklepů v Čejkovicích. Vladimír Kumpan pro vás vybral polévku z málo používané, ale lahodné zeleniny.
Černý kořen je velice nenáročnou plodinou, paradoxně se ale v České republice pěstuje velice zřídka. Před přípravou je nutné ho pečlivě omýt a zbavit černého povrchu, stejně tak latexu, který z kořene vytéká. Černý kořen má nasládlou chuť připomínající chuť pastináku.
Černý kořen je léčivou potravinou proti různým zdravotním neduhům a současně ladí k masu vařený i k zeleným salátovým lístkům podávaný za syrova.
Budete potřebovat:
- 600g černého kořene
- 200g šalotky
- 30 ml olivového oleje
- stroužek česneku
- 200 ml bílého vína
- 1 litr drůbežího vývaru
- 300 ml smetany
- citron
- 100g másla
- 300g uzeného kachního prsa
- sůl a pepř
Postup:
- Černý kořen omyjeme, oloupeme a vložíme do vody s citronem.
- Šalotku s česnekem nakrájíme najemno, orestujeme na olivovém oleji a přidáme na plátky nakrájený černý kořen.
- Zalijeme bílým vínem, přidáme drůbeží vývar a vaříme doměkka.
- Polévku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
- Nakonec zjemníme máslem a smetanou.
- Uzená kachní prsa nakrájíme na tenké plátky a vložíme do polévky při závěrečném servírování.
Nevšední polévka může v čase adventu příjemně překvapit vaši návštěvu. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Grilovaná vepřová žebra
Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii.
-
Krůtí na liškách
Dnes si společně připravíme recept, který voní houbami, ale i kmínem – krůtí na liškách.
-
Bukovanská kapustnice
Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.