Bukovanská kapustnice

Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.

Mohou se pochlubit vlastní udírnou nebo pekárnou a v běžném provozu je tu i Galerie tupeské keramiky. Unikátní je místní výhled na vrcholky Bílých Karpat a Chřibů. My vám dnes zprostředkujeme recept na bukovanskou kapustnici, který je prověřená místním šéfkuchařem.

Co budete potřebovat?

  • 1 lžíci vepřového sádla
  • 1 cibuli nadrobno nakrájenou
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 3 bobkové listy a 1 lžíci sladké papriky
  • 1 dcl moravského červeného vína
  • 2 uzené klobásky nakrájené na kostičky
  • 500 g uzeného masa
  • hrnek namočených sušených hub
  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g na kostky nakrájených brambor
  • pepř a sůl

Postup:

  1. V hrnci rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a bobkový list.
  2. Až chytne cibulka mírně zlatavou barvu, přidejte prolisovaný česnek a chvilku společně poduste.
  3. Do hrnce vlejte 1 dl červeného vína a nechejte ho odvařit. Polévce dodá neopakovatelnou chuť.
  4. Přisypte papriku, krátce orestujte a přidejte namočené houby, uzené maso a zelí.
  5. Podlijte 1,5–2 litry vody, osolte, opepřete a vařte zhruba 2 hodiny, dokud zelí nezměkne.
  6. Klobásky přidejte asi půlhodinku před koncem vaření – jinak pustí tuk a rozpadnou se.
  7. K polévce nesmí chybět dobrý čerstvý chléb, třeba ten kváskový.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz

Související

  • Pomerančové kuře

    Pro recept na pomerančové kuře zavítáme do Vinařství Gotberg.

  • Pivovarský guláš

    V Kyjovském pivovaru to žije! S úctou k rodinné tradici tamní šéfkuchař vybral do Apetýtu jeden klasický recept. Pojďte si uvařit Pivovarský guláš Miroslava Ratuského. 

  • Hovězí burger s dýňovou majonézou

    Pokud chcete odpověď na otázku, zda k sobě jde původně americký burger a moravské víno, pak navštivte Burgr's club v Lednici.