Pomerančové kuře

Vinařství Gotberg v Popicích je pyšné na svá cenami ověnčená vína, ale zajímavostí je i samotná budova vinařství. Byla oceněna jako Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje 2009 s úchvatný výhledem na Pálavu z otevřené terasy.

Mušovská jezera tady budete mít jako na dlani, stejně jako vlnící se řádky vinohradů a vesničky s věžičkami kostelíků. V krajině dbají na šetrný přístup k přírodě a vinohradům. Dnes jsme se právě u nich inspirovali k přípravě receptu na pomerančové kuře.

Připravte si následující suroviny:

  • 4 kuřecí stehna
  • 1 pomeranč
  • 2 jarní cibulky
  • 1 chilli papričku
  • 4 lžíce pomerančového likéru
  • 2 lžíce limetové šťávy
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce medu
  • mořskou sůl
  • 1 lžíci najemno nakrájeného zázvoru
  • 1 lžíci najemno nakrájených lístků bazalky

Postup:

  1. Pomeranč omyjte, nastrouhejte z něj čtvrt lžíce kůry a ovoce nakrájejte na plátky.
  2. Jarní cibulku a chilli papričku očistěte a nakrájejte najemno.
  3. V míse smíchejte likér, limetkovou šťávu, sojovou omáčku, med a sůl.
  4. Přidejte jemně nakrájený zázvor, bazalku, pomerančovou kůru, jarní cibulku a chilli papričku.
  5. Promíchejte a polovinu marinády odložte k podávání.
  6. Do zbylé marinády přidejte nakrájený pomeranč a očištěná osolená kuřecí stehna.
  7. Maso v marinádě obalte, zakryjte potravinou fólií a nechte nejméně 60 minut marinovat v ledničce.
  8. Mezitím troubu nechte rozpálit na 180-230 °C. Během pečení maso občas potřete zbylou marinádou.
  9. Hotová stehna podávejte s odloženou marinádou.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu: gourmetjiznimorava.cz

Související