Jeden z nejkrásnějších zážitků. Hody s právem chce Uherské Hradiště dostat na seznam tradiční kultury

Uherské Hradiště usiluje spolu se Slováckým muzeem o zapsání takzvaných hodů s právem na celostátní seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury.

Účelem seznamu je ochrana kulturního dědictví. Hody se každoročně konají v částech města Míkovice, Vésky, Sady, Mařatice a Jarošov.

Od května jsou uherskohradišťské hody s právem zapsány na krajský seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury.

Nominace na zápis na prestižní seznam se podle vedoucí etnografického oddělení Slováckého muzea Marty Kondrové podávají vždy ke konci února. "Posuzuje je komise odborníků, která je poradním orgánem ministerstva kultury. Do poloviny příštího roku bychom měli vědět, zdali jsme uspěli, nebo nikoliv," řekla dnes ČTK.

Je 105 let od narození Zdeňka Galušky. Poslechněte si unikátní záznam příběhů ze Slovácko sa nesúdí

Zdeněk Galuška

"Z piva sa spí, z gořalky sa hlúpne, ale z vína sa zpívá," říkal s oblibou lidový vypravěč, spisovatel a ilustrátor Zdeněk Galuška.

Hlavním účelem seznamu je ochrana, zachování, identifikace, rozvoj a podpora nemateriálního kulturního dědictví na území České republiky. Zaměřený je především na jevy tradiční kultury venkovských komunit. Aby mohl statek na seznamu figurovat, musí být dosud živý, autentický a mít svou sociální a kulturní funkci.

Pokud město ve své kandidatuře uspěje, chtělo by v budoucnu pokusit o zapsání hodů s právem také na seznam nehmotného kulturního dědictví organizace UNESCO. Vedle předloni zapsaného loutkářství a sokolnictví je Česká republika na seznamu zastoupena také slováckým verbuňkem, masopustními obchůzkami a maskami na Hlinecku a jízdou králů na jihovýchodní Moravě.

zdroj: ČTK

Související