Je 105 let od narození Zdeňka Galušky. Poslechněte si unikátní záznam příběhů ze Slovácko sa nesúdí

11. červenec 2018

"Z piva sa spí, z gořalky sa hlúpne, ale z vína sa zpívá," říkal s oblibou lidový vypravěč, spisovatel a ilustrátor Zdeněk Galuška.

Zdeňka Galušku proslavily úsměvné příběhy Slovácko sa súdí a Slovácko sa nesúdí, v nichž vylíčil lidské slabosti a sousedské nesváry v jedné slovácké obci. Vycházel přitom ze skutečných událostí a příběhů, v Uherském Ostrohu mu třeba známí od soudu umožnili navštěvovat jednání.

Obě knihy, které si Galuška sám ilustroval, se staly velmi populární i díky televiznímu seriálu Slovácko sa nesúdí, který natočil v roce 1974 režisér Petr Tuček a v němž hlavní roli ztvárnil slovenský herec Jozef Kroner.

Malebný kraj je to Slovácko. Proč se tak jmenuje je ale záhadou

Slovácká búda v Uherském Hradišti

Slovácko je oblast, která je ohraničená Ždánickým lesem a Chřiby, na jihovýchodě hřebenem Bílých Karpat, což je známé moravskoslovenské pomezí, a na jihu tokem řeky Dyje.

Tyto folklórní vyprávěnky Galuška také namluvil na zvukový nosič slováckým nářečím.

Zdeněk Galuška se narodil v Uherském Ostrohu. A v životě se prý nikdy nemračil.

Od mládí byl všestranně nadaný, hrál na housle, maloval slovácké figurky a ornamenty, hrál i divadlo. V Uherském Ostrohu vedl ochotnický soubor, jednou z rolí, které ztvárnil, byla postava doktora Galéna v Čapkově Bílé nemoci.

V roce 1996 se stal čestným občanem Uherského Ostrohu a Brna. Poslední dny života strávil společně s manželkou v Nivnici. Připravovanou knížku, která se měla jmenovat Od kolébky po fajku už nedokončil.

Zemřel ve věku pětaosmdesáti let 13. února 1999.

Seriál Slovácko sa nesúdí

Další osudy a příběhy uherskoostrožských rodáků a osobností naleznete ZDE.

Spustit audio

Související