Tož ochutnajte milosti nebo slivovicu. Lidé zkoušeli speciality z východního Slovácka

Ve Vlčnově se prohýbaly stoly pod dobrým jídlem
Ve Vlčnově se prohýbaly stoly pod dobrým jídlem

Stovky návštěvníků ochutnávaly ve Vlčnově na Uherskohradišťsku krajové speciality.

Gastro den včera pořádal spolek Východní Slovácko. Sdružuje celkem šest obcí. Kromě Vlčnova také Korytnou, Bánov, Suchou Loz, Nivnici a Bystřici pod Lopeníkem.

Lidé mohli ochutnat například sladké kynuté knedlíky, šlíšky s mákem, kyselicu, čerstvě upečený chléb, klobásy nebo uzené.

„Ochutnajte bánovské boží milosti, klobásky i nakládané uzené maso,“ znělo vlčnovským sálem.

„Teď je sezona ovoce, takže děláme hlavně džemy, sirupy a nějaké ovoce sušíme. Snažíme se zpracovat to, co máme na zahrádce, tak jak se to dělalo kdysi,“ říkal Libor Velan z Bystřice pod Lopeníkem.

"Moje recepty jsou hlavně věci, které vznikly kvašením, protože se poslední dobou zabývám kváskováním, pečením chleba. A potom tu mám i kvašené limonády a například kvašáky," uvedla Markéta Mikulášťíková z Vlčnova.

Akce se koná každý rok v jiné obci, někdy i na Slovensku.

Spustit audio
autor: Pavel Sedláček

Související