Tož ochutnajte milosti nebo slivovicu. Lidé zkoušeli speciality z východního Slovácka

Stovky návštěvníků ochutnávaly ve Vlčnově na Uherskohradišťsku krajové speciality.

Gastro den včera pořádal spolek Východní Slovácko. Sdružuje celkem šest obcí. Kromě Vlčnova také Korytnou, Bánov, Suchou Loz, Nivnici a Bystřici pod Lopeníkem.

Lidé mohli ochutnat například sladké kynuté knedlíky, šlíšky s mákem, kyselicu, čerstvě upečený chléb, klobásy nebo uzené.

„Ochutnajte bánovské boží milosti, klobásky i nakládané uzené maso,“ znělo vlčnovským sálem.

„Teď je sezona ovoce, takže děláme hlavně džemy, sirupy a nějaké ovoce sušíme. Snažíme se zpracovat to, co máme na zahrádce, tak jak se to dělalo kdysi,“ říkal Libor Velan z Bystřice pod Lopeníkem.

"Moje recepty jsou hlavně věci, které vznikly kvašením, protože se poslední dobou zabývám kváskováním, pečením chleba. A potom tu mám i kvašené limonády a například kvašáky," uvedla Markéta Mikulášťíková z Vlčnova.

Akce se koná každý rok v jiné obci, někdy i na Slovensku.

autor: pes
Spustit audio

Související