Jako nezletilý rozjížděl Václav Staněk s 30 tisíci korunami ševcovskou firmu, dnes má obrat ve stovkách milionů

5. únor 2024

Život Václava Staňka vypráví úchvatný příběh šikovného mladého podnikatele ze Zlína. Ještě před osmnáctinami založil s třiceti tisíci korunami obuvnickou firmu Vasky, která má po osmi letech obrat stovky milionů.

Když Václav Staněk začínal s podnikáním, nebyl ještě ani plnoletý. Jeho kapitál byl třicet tisíc korun, se kterými se rozhodl založit firmu na výrobu obuvi. Pojmenoval ji Vasky. Po osmi letech jeho boty nosí nespočet zákazníků, přičemž obrat dosahuje stovek milionů korun.

Původně měl přitom před sebou nadějnou atletickou kariéru. Silně jej však ovlivnit Tomáš Baťa. Pochopitelně nepřímo, ve městě, které vybudoval, se ale jeho odkazu vyhnout nelze. A tak dnes velmi úspěšný mladý podnikatel už ve čtrnácti letech přičichl ke knihám od i o rodině Baťů.

Ne všechny principy, které vyznával slavný švec, lze dnes pochopitelně praktikovat v praxi. Ledasco z jeho filozofie si však Václav vzal k srdci. Důraz klade mimo jiné na to, aby zákazník věděl, kdo a kde jeho boty ušil. Výroba nyní běží v šesti dílnách na Moravě a na Slovensku, přičemž produkce dosahuje dvanácti tisíc párů obuvi měsíčně.

Sny a rozhled Václava Staňka ale sahají mnohem dál než jen do ševcovské oblasti. Šikovný mladík založil několik dalších firem, které se věnují třeba výrobě nábytku či exkluzivního spodního prádla. Ostatně sám říká, že se nechce orientovat jen na jednu věc, ale neustále poznávat věci nově, a posouvat se tak dopředu.

Poslechněte si příběh Václava Staňka.

Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.