Fejeton Jožky Kubáníka: O Francii

26. listopadu bude na rozhlasové Pohovce řeč o Francii. Pozvání k rozhovoru přijala učitelka francouzštiny na uherskohradišťském gymnáziu Ester Maternová a herečka a šansoniérka Chantal Poullain.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O Francii

Miluji Francii. Vůbec se tím netajím, ba naopak, kdykoliv můžu, mluvím s přáteli o francouzských filmech i vínech, o levandulích na jihu Francie, o Bretani a o spoustě dalších místech, která jsem ve Francii navštívil.

Přitom všechno začalo úplně nenápadně. V rozhlase jsem slyšel seriál o slavné Edith Piaf. Ne, že bych ji v té době vůbec neznal, ale rozhodně nepatřila mezi oblíbenkyně. Ale po těch sedmi dílech vyprávění o velké francouzské zpěvačce a o jejím neuvěřitelném osudu jsem vyběhnul do města a jako omámeného mě kroky neomylně vedly do jednoho obchodu s gramofonovými deskami. Tam se krčilo jedno staré album Edith Piaf a já jsem si je hned koupil. Doma jsem si je pak přehrával pořád dokola a nemohl se nabažit toho hlasu, i toho prožitku a začal shánět knížky, filmy, pořady a stále jsem neměl dost.

Hned následující prázdniny jsem se do Paříže vypravil. Navštěvoval jsem místa, která slavná šansoniérka milovala, našel jsem dokonce záznam jednoho z jejich posledních koncertů na videokazetě, zašel jsem na místo jejího posledního odpočinku a při té příležitosti začal objevovat kouzlo celé té krásné země. Zamiloval jsem si Louvre, obdivoval jsem atmosféru letní Paříže, nakupoval oblečení v místech, kudy chodila Coco Chanel a dopřával si u Seiny čerstvou bagetu, francouzský sýr a červené víno a v tu chvíli jsem měl dušu v péří.

Od té doby jsem hlavní francouzské město navštívil už patnáctkrát. Ale nejenom je. Poznal jsem spoustu dalších míst a dodnes se nestačím divit jejich kouzlu. A vlastně sám sebe překvapuji, že jsem si o tom všem ještě nepovídal na mé rozhlasové Pohovce. A tak to napravím. Mými hosty bude učitelka francouzštiny na uherskohradišťském gymnáziu Ester Maternová, která miluje Francii stejně jako já a vypráví o ní i svým studentům a po ní se těším na povídání s herečkou a šansoniérkou Chantal Poullain. Třeba mi prozradí, jestli i ji fascinuje Edith Piaf a jestli i ona je šťastná jen tak s bagetou, vínem a sýrem.

K poslechu Vás srdečně zve Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související