Expedice Z101 navštívila biblickou horu Sinaj, automobil George ale Egypťané nepřipustili

27. srpen 2021

Cílem Expedice Z101 je nejen následovat první cestu Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, ale v rámci možností tuto cestu a její odkaz i smysluplně doplňovat a rozšiřovat. Toho budeme svědky i v další expediční reportáži.

Na hoře Sinaj bylo dle Bible Mojžíšovi dáno desatero přikázání. Bájná hora přitahuje také pozornost Expedice Z101. A to natolik, že se kvůli ní na chvíli odkloní od cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, jejichž odkaz expedice následuje. Ba co víc. Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová kvůli návštěvě tohoto místa opustí i speciál jménem George.

Ačkoliv H+Z na Sinaji nebyli a jejich putování došlo na východě nejdále k Suezu, novodobá expedice na Sinaj zamířila, dostala se tam ale až na druhý pokus.

"Poprvé se totiž ukáže, že náš George, který má pohon 4x4, by potřeboval speciální povolení, o kterém nikdo z těch, se kterými jsme cestu na Sinaj diskutovali, nikdy neslyšel. Po 4,5 hodinách se tedy vracíme zpět na hotel s arabsky psanou adresou úřadu, kde máme zažádat o další papír a na hotelu při vysvětlování toho, proč jsme se vrátili místo tří dnů po 4,5 hodinách, uslyšíme jen věcné shrnutí: Egypt," popisují pro Český rozhlas Zlín Vaňourek s Piknerovou.

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Protože nechtějí na žádný další úřad, rozhodli se pro záložní řešení a sice vypůjčit si auto, které není 4x4, a tím se pokusít na Sinaj proniknout znovu. To se skutečně podaří a Nissan Sunny je doveze až do Svaté Kateřiny.

Odtud půl hodiny po půlnoci následuje přesun na Mojžíšovu horu či také Mount Sinai, kde dobrodruhy čeká východ slunce.

"Ten je prostě dechberoucí. Nahoru jedeme na velbloudech a zpět sestupujeme pěšky po pěkných 8 hodinách s beduinským průvodcem, který ma 21 roků a pracuje tady už 8 let (na dětskou práci se tady nehraje). Zásadní rozdíl mezi beduínským průvodcem na Sinaji a egyptským průvodcem v Gíze je ten, že beduín nechce bakšiš, cena je jasně daná a po celou dobu nečelíme invazi místních, nabízejících vše možné i nemožné," stojí v zápiscích Expedice Z101.

Výstup i sestup se tedy podařil. Následuje asi 550 kilometrů zpět do Gízy přes všech patnáct kontrolních stanovišť, přičemž první čtyři mladí Češi absolvují s vojensko-policejní eskortou.

"Přesně nevíme proč, ale po zamávání a úsměvech se loučíme s vědomím, že na dalších stanovištích budeme muset všechny dokumenty ukazovat sami a volný průjezd v koloně (policie před námi, armáda za námi) již nebude možný. Jedna z kontrol má velmi neformální rozměr, protože její podstatou je psaní jména Linda arabsky, neboť sestra kontrolora se také jmenuje Linda a je to tedy krásné jméno," uzavírají své zážitky z cesty na Sinaj Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová. 

Čekání na východ slunce na hoře Sinaj.
U batohu špinavé ponožky, které čekají na svítání.
Svítání na Sinaji. Od vstávání do návratu celkem 8 hodin.
Při sestupu dolů potkáváme místní beduíny.

Spustit audio

Související