Expedice Z101 stejně jako Zikmund a Hanzelka nevynechala v Egyptě pyramidy a cestovatelé ochutnali místní pivo

20. srpen 2021

Za jeden z nejsilnějších zážitků společné cesty pokládali Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund přenocování na Velké či chcete-li Cheopsově pyramidě. K egyptským pyramidám míří i Expedice Z101.

Co je nejtypičtější pro Egypt? Drtivá většina z vás pravděpodobně odpoví: pyramidy. Tyto slavné stavby si nenechaly ujít ani cestovatelé Hanzelka a Zikmund a nenechá si je samozřejmě ujít o 74 let později ani Expedice Z 101.

Cestovatelé Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová strávili celý den v Sakkáře a Memphisu, které jsou kousek od Káhiry a kam podobně jako Hanzelka a Zikmund jeli na celodenní výlet.

V Sakkáře se nachází nejstarší stupňovitá pyramida na světě - slavná Džosérova pyramida, která je pro Egypťany mnohem významnější, než ty v Gíze, kam před covidem směřovaly zástupy turistů. Dneska v Sakkáře a podle všeho ani v Gíze skoro nikdo není, což nápadně připomíná situaci před 74 lety. Zatímco Expedici Z101 provází covid, který vylidnil všechny egyptské památky, Hanzelku a Zikmunda v Káhiře zasáhla vlna cholery, v jejímž důsledku bylo tehdejší největší africké město zcela prázdné.

Podobně jako Hanzelka a Zikmund jsou i dnešní cestovatelé připraveni a očkovací certifikáty mohou v případě potřeby ukázat kdekoliv. Zatím je tedy nikdo nechtěl (a to je Tomáš na cestách už 5 týdnů) a jediné dokumenty, které musí ukazovat pořád dokola, jsou papíry od auta a vízum. V případě Tomáše propadlé, což nikterak zdá se nevadí. 

V další reportáži se společně s Tomášem Vaňourkem tentokrát podíváme do Džosérovy pyramidy a dozvíte se také, jak se jmenuje místní pivo. Na vrchol Velké pyramidy v Gíze se naši cestovatelé bohužel nedostali, a to z velmi kuriózního důvodu … poslechněte si v reportáži.

A takto se natáčí příspěvky pro Český rozhlas Zlín:

Vše o cestě Expedice Z101 najdete na https://rozhl.as/ExpediceZ101.

Spustit audio

Související