Do Kunovic nejen na letadla. Básnická stezka poučí a dovede vás k zamyšlení

Nejen na letecké muzeum láká výletníky město Kunovice na Uherskohradišťsku. Prochází ním také trasa Básnické stezky, která krom pěkné procházky nabízí poučení a zamyšlení v úryvcích děl regionálních básníků. 

Kunovice snad většina lidí nezamění, přesto pro jistotu úplně na úvod upozorníme, že tento turistický tip se týká města Kunovice nedaleko Uherského Hradiště, jež má asi většina lidí spojeno s leteckým průmyslem, a nikoli obcí Kunovice v podhůří Hostýnských vrchů. 

Tentokrát vás však nebudeme lákat na vzdušné dopravní prostředky ani Jízdu králů. Představíme vám Kunovice jako poetické místo nabádající k zastavení a zamyšlení. Nachází se v nich totiž část takzvané Básnické stezky. 

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na https://rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Proč pouze část? Básnická stezka má devět stanovišť, která jsou rozdělena mezi město na Slovácku a slovenskou obci Lubina, do jejíhož katastru spadá i známý vrchol Velká Javořina. A právě na této hoře na československé hranici se nachází vůbec první stanoviště celé stezky, čtyři pak jsou v Lubině, čtyři v Kunovicích 

Ale vraťme se zpátky do Kunovic, kde si můžete projít čtyři básnická zastavení. Každé zastavení je tvořeno kamenným solitérem, na němž je umístěna deska s textem některého z regionálních autorů. Ideální je začít v areálu jízdy králů v Pánské ulici. Tam naleznete úryvky textů svatých Cyrila a Metoděje. Dál budete pokračovat po cyklostezce směrem k řece Olšavě podél kolejí, přičemž železniční most přecházet nebudete, ale dáte se po proudu vodního toku.  

Zhruba po 400 metrech přejdete na pravý břeh a vyjdete ulicí Ve Strhanci do polí za městem, kde jsou další zastavení. Jedno obsahuje úryvky z tvorby místní básnířky Lenky Karhanové a Františka a Jiřího Jilíkových, poslední pak části díla největšího filozofa regionu Jana Ámose Komenského.  

Odtud je to pak již kousek k místnímu hostinci či zastávce hromadné dopravy Kunovice, Let. Stejně tak se však můžete projít po opačném břehu Olšavy zpět do města. Celkem to jsou tři kilometry chůze po rovině, takže procházku bez problémů zvládnete s dětmi i kočárkem. 

Lokace: Kunovice 
Délka trasy: 3 km 
Náročnost: nenáročná 
Vhodné i pro rodiny s dětmi a kočárky 

T

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.